Biznis

INA bespravno koristi pomorsko dobro za benzinske postaje Voštarnica i u Biogradu: Mora platiti 1,8 milijuna kuna

INA bespravno koristi pomorsko dobro za benzinske postaje Voštarnica i u Biogradu: Mora platiti 1,8 milijuna kuna
M.Gospić

Na benzinskoj postaji u Biogradu INA godišnje ostvaruje promet od preko 20 milijuna kuna godišnje (u razdoblju od listopada 2012. do listopada 2015. ostvaren je promet od 64,4 milijuna kuna).

A na benzinskoj postaji Voštarnica u Zadru ostvaren je promet od oko 27 milijuna kuna godišnje (u promatranom razdoblju prihod je bio 108 milijuna kuna). Do isteka ugovora o koncesioniranju ugovorna obveza je bila plaćanje 1,5 posto ostvarenog prihoda kao varijabilni iznos, te još dvije kune po metru četvornom godišnje, što je u odnosu na ostvareni prihod simboličan iznos od nekoliko tisuća kuna godišnje.

Propao pokušaj mirenja i nagodbe

Ugovor o koncesiji koji je INA zaključila sa Zadarskom županijom istekao je u rujnu 2009. godine a nakon njega novi nije zaključen. Godinama su trajali pregovori o zaključenju novog ugovora, jer je do ovakve situacije došlo zbog promjene Zakona o pomorskom dobru. INA je u postupku dokazivala kako je za nastalu situaciju kriva država, godinama su trajali pregovori na raznim instancama, najviše u konačnici s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture. Pokušano je i mirno rješavanje spora, no INA nije u tom postupku priznavala ni osnovicu ni način obračuna naknade.

Na koncu je sutkinja Ana Markač ovih dana na Trgovačkom sudu Zadar donijela presudu u kojoj se konstatira kako bez obzira na brojne pokušaje INE da se s državom postigne dogovor o rješavanju ovog pitanja "to ne ne daje pravo da gospodarski koristi pomorsko dobro, a da za to ne plaćanja nikakvu naknadu, odnosno takvo ga ponašanje ne ekskulpira od plaćanja ostvarene koristi uporabom tuđe stvari obzirom da je Republika Hrvatska ta koja upravlja pomorskim dobrom".

INA stekla nepripadajuću korist

U sudskom je postupku utvrđeno da je INA korištenjem pomorskog dobra vez naknade "stekla korist od njegove upotrebe u visini koncesijske naknade koju nije plaćala iako da ju je po redovnom tijeku stvari bila dužna platiti, neovisno od toga što postupak koncesioniranja nije okončan iz objektivnih razloga. Slijedom toga Republika Hrvatska da ima pravo na isplatu naknade na ime stečenog bez pravne osnove u visini koncesijske naknade koja bi se plaćala da je ugovor bio zaključen".

Za neplaćenu koncesiju benzinske postaje u Biogradu INA po ovoj presudi treba platiti 821.212,20 kn sa zakonskim zateznim kamatama, a za benzinsku postaju Voštarnica treba isplati iznos od 1.035.961,70 kn sa zakonskim zateznim kamatama koje na dosuđeni iznos teku od dana 31. listopada 2015. do namirenja, po kamatnoj stopi od 7,88 %, te pripadajući troškovi sudskog postupka.

O ovom pitanju vodi spor i na Upravnom sudu, a INA će zasigurno uložiti žalbu na ovakvu presudu Trgovačkog suda Zadar, što znači da će još neko vrijeme trajati neregularna situacija oko korištenja pomorskog dobra za benzinske postaje INE.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.