Biznis

Otkaz

Bivši Googleov zaposlenik odgovorio na pitanje: "Kakav je osjećaj biti otpušten iz Googlea?"

Bivši Googleov zaposlenik odgovorio na pitanje:

Bivši Googleov zaposlenik Grigory Yakushev na Quori je odgovorio na pitanje: "Kakav je osjećaj biti otpušten iz Googlea?".

 

"Dobio sam otkaz prošle godine, nakon pet godina rada u Googleu. "Izgorio" sam godinu dana ranije, moja produktivnost je pala za otprilike pet puta.

Morao sam nešto promijeniti pa sam promijenio tim u kojemu sam radio. Prebacio sam se na semantičku pretragu (stvar koja vam daje izravan odgovor na upit, a ne linkove).

To je bila greška. Pretraživanje je najveći i najsloženiji proizvod u Googleu, a na semantičkom pretraživanju radi jedna od najpametnijih ekipa. S prijašnjim "izgaranjem", moj rad ne samo da se nije popravio, već se još više pogoršao.

Moj odnos sa šefovima je počeo propadati. Doveli su novog čovjeka u tim, a od mene zaista nisu mogli dobiti puno toga. Prvi njihov potez bio je da me na neki način discipliniraju tjerajući me da buljim u računalo cijelo vrijeme. Naravno, to je samo pogoršalo stvari.

Često su me pitali zašto sam nisam otišao iz Googlea. Jednostavno sam bio zadovoljan svojom plaćom. Ako Google nije bio zadovoljan mojim radom, mogli su me slobodno otpustiti, ali ja nisam htio prvi poduzeti taj korak.

U ožujku su me stavili na plan poboljšanja učinkovitosti. To je bio formalni dogovor da moram ostvariti određeni napredak u roku od dva mjeseca. Nakon tjedan dana bilo mi je sasvim jasno da neću uspjeti.

Išao sam ma razgovor u Odjel za ljudske resurse gdje su mi zaprijetili da ću dobiti otkaz bez naknade ili perioda čekanja. Izgleda da su moji šefovi zaključili da nekako izigravam sustav te da samo izvlačim novce iz tvrtke bez ikakvog napora da zaista radim svoj posao.

Na kraju nisu ni čekali da mi istekne rok plana poboljšanja učinkovitosti, već su mi dali obavijest o raskidu ugovora već sljedeći tjedan. Vratio sam Googleove uređaje i značku, a upravitelj me ispratio iz zgrade. Sve se dogodilo u roku od 10 minuta. Isto toliko vremena trebalo je da ugase moj službeni Google račun. Šef me odveo u obližnji kafić i počastio me pićem. Cijenio sam to.

Kao što je i bilo navedeno u mom ugovor, imao sam mjesec dana otkaznog roka. Bio sam formalno zaposlen i primao sam plaću još jedan mjesec, no nisam smio raditi. Napisali su mi i pismo preporuke za buduće poslodavce u kojemu nisu spominjali što se dogodilo i koji je razlog mog otkaza.

Osjećao sam se neugodno, ali to je tako kada "izgoriš" na poslu. Mislim da je stav mojih šefova na kraju bio nepotreban - užasno je kada ti nadređeni ne vjeruju. Tretirali su me kao lažljivca.

Kolege nisu znali ništa o cijeloj situaciji, ali bili su odlični i podržavali su me u svemu. Oni su jedni od najpametnijih ljudi s kojima sam ikad radio.

Sada sam se potpuno oporavio. Promjena tima mi nije pomogla, no promjena tvrtke jest."


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.