Biznis

BRICS dogovorio osnutak vlastite agencije za kreditni rejting

BRICS dogovorio osnutak vlastite agencije za kreditni rejting

Čelnici zemalja skupine BRICS u nedjelju su na summitu u Indiji prihvatili deklaraciju kojom se obvezuju na borbu protiv terorizma i utaje poreza te osnutak vlastite agencije za kreditni rejting nasuprot tradicionalnim agencijama koje pogoduju interesima Zapada.

Indijski premijer Narendra Modi, domaćin summita pet zemalja u gospodarskom usponu (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, BRICS) rekao je da nije donesen kalendar za uspostavu agencije, ali je objasnio njezinu svrhu.

"Kako bismo premostili jaz u globalnoj financijskoj arhitekturi, dogovorili smo se brzo uspotaviti BRICS-ovu agenciju za kreditni rejting", rekao je Modi.

Prije godinu dana BRICS je osnovao vlastitu banku s početnim kapitalom od 100 milijarda dolara koja se smatra izazovom ustanovama osnovanima na Zapadu. "New Developmnet Bank" do sada je odobrila zajmove zemljama BRICS-a u vrijednosti 900 milijuna dolara za projekte temeljene na korištenju obnovljivih izvora energije.

Iz završne deklaracije izostala osuda Pakistana kao sponzora terorizma

BRICS je utemeljen 2011. kako bi se rastući gospodarski i politički utjecaj tih pet zemalja sa snažnim i ubrzanim razvojem suprotstavio hegemoniji Zapada.

Na summitu na kojem je tema bila borba protiv terorizma, čelnici su se obvezali na zajedničku borbu protiv prekograničnog terorizma.

Međutim, sugestija premijera Modija da se osudi Indiji susjedna država Pakistan, njezin tradicionalni neprijatelj kojega optužuje za sponzoriranje terorizma, nije uključena u završnu deklaraciju.

Procjenjuje se da pet zemalja zajedno ostvaruju BDP od 16 bilijuna dolara i čine 53 posto svjetskog stanovništva, no nakon ubrzanog razvoja njihov je rast usporio zbog pada globalne potražnje, ali i vlastitih korupcijskih skandala.

Rusija i Brazil nedavno su ušle u recesiju, Južnoafrička Republika uspijeva držati glavu iznad vode, a kinesko gospodarstvo naglo je usporilo.

 

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.