Biznis

Priopćenje

Udruga Franak: U zakonodavnom i pravosudnom labirintu svaki put se pronađe pukotina za jačeg

Udruga Franak: U zakonodavnom i pravosudnom labirintu svaki put se pronađe pukotina za jačeg

Nakon otvorena pisma Udruge Franak, koje je poslano Visokome prekršajnom sudu (VPS) 10. kolovoza 2016. s upitom o razlozima toliko dugog čekanja na konačne odluke u  prekršajnim postupcima protiv hrvatskih banaka zbog neugovaranja fiksnih dijelova kamatnih stopa s dužnicima, VPS je promptno poslao svoj odgovor. Sažeto je objašnjen tijek sudskoga procesuiranja te je navedeno kako je upravo doneseno nekoliko konačnih odluka, ali bez obavijesti o tome kakve su te odluke i na temelju kakvih pravnih temelja su donesene.

U međuvremenu je Udruga Franak došla u posjed jedne takve presude VPS-a. Iz te presude proizlazi kako je VPS odlučio banke osloboditi prekršajnih optužaba, a za sada se može samo pretpostaviti da će većina odluka u svim postupcima biti istovjetna.  

Iz priopćenja Udruge:

Razlog za trenutno oslobađanje banaka od prekršajne odgovornosti toliko je karakterističan za hrvatski zakonodavni i pravni sustav, pa nije čudno da običan građanin na temelju hrvatskih zakona u kombinaciji sa hrvatskim pravosuđem može izvesti samo jedan zaključak - odustani!

Kako je već javnosti poznato, korisnici kredita su morali sami osobno podizati optužne prijedloge protiv poslovnih banaka koje su ih oštetile, jer takve postupke nije htio voditi niti HNB kao tijelo zaduženo za nadzor nad poslovanjem banaka, niti DORH, iako se radi o novcu koji ide u državni proračun i od kojeg sami korisnici kredita nemaju nikakve direktne koristi.

Naime, građani su tražili kažnjavanje poslovnih banaka, jer one nisu s njima ugovorile parametre kamatne stope, a što su sukladno članku 13. stavku 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZIDZPK, NN 143/13) bile dužne učiniti najkasnije do 1. siječnja 2014. Tadašnje prekršajne prijave podnijete su u skladu s takvom odredbom zakona te su optužni prijedlozi postavljeni tako da se okrivljenici proglase odgovornima za prekršaj počinjen 1. siječnja 2014.

Prvostupanjski prekršajni sudovi nepravomoćnim presudama utvrdili su, na temelju takve zakonske odredbe, poslovne banke prekršajno odgovornima i to na način da su banke prekršaje počinile na dan 1. siječnja 2014. te su ih za to novčano kaznile kaznama od minimalno 80.000 kn po svakome prekršaju.

Kada su predmeti po žalbi došli pred VPS, taj sud je zatražio od Ustavnog suda ocjenu suglasnosti spornih odredaba zakona s Ustavom te je Ustavni sud utvrdio kako je sam zakon u skladu s Ustavom, no zaključio je kako je rok banaka za postupanje bio prekratak te je odredio kako je primjeren rok za postupanje po zakonu, po kojem banke nikada nisu postupile, do dana 1. travnja 2014.

Slijedom takve odluke Ustavnog suda, Visoki prekršajni sud odlučio je da prekršaja nema zbog toga što je Ustavni sud, a nakon što je zakon donesen te optužni prijedlozi poslani i presude već donesene, izmijenio rok za postupanje banaka po zakonu.

Dakle, iako je Ustavni sud utvrdio da je zakon ustavan, iako je utvrdio da su banke bile uistinu dužne ugovoriti parametre kamatnih stopa, iako iz činjenica proizlazi nesporno da banke do danas ništa nisu s dužnicima ugovorile, iako je sasvim jasno da svoju obvezu nisu ispunile niti 1.1.2014., niti 1.4.2014., niti do danas - gotovo dvije i pol godine nakon stupanja zakona na snagu, dakle usprkos činjenici da su i podneseni optužni prijedlozi i osuđujuće presude utemeljene na zakonu koji je donio Hrvatski sabor - banke su oslobođene.

Takvom presudom odnosno presudama „bačeno je u vjetar" stotinjak presuda i najmanje 10 milijuna kuna koje su s računa nepoštenih poslovnih banaka trebale biti uplaćene u državni proračun.

No, Udruga Franak neće odustati.

Udruga Franak odmah je nakon objave odluke Ustavnoga suda (NN 52/16) pripremila podnesak i pozvala sve dužnike ovlaštene tužitelje da već podignute optužne prijedloge izmijene na način da se kao vrijeme počinjenja prekršaja umjesto 1. siječnja 2014. označi period „nakon 1. travnja 2014.". Predložak za taj podnesak nalazi se na stranicama Udruge Franak na linku:

http://udrugafranak.hr/svi-koji-vodite-prekrsajne-postupke-radi-neugovaranja-marzi-preuzmite-i-popunite-podnesak/

Pozivamo stoga još jednom sve dužnike ovlaštene tužitelje koji su na nadležnom prekršajnom sudu podnijeli optužni prijedlog zbog neugovaranja fiksnoga dijela kamatne stope, da ispune naš predložak i dostave ga prekršajnome sudu, jer će u suprotnome optužena banka biti oslobođena od prekršajne novčane kazne.

Ujedno podsjećamo da smo od DORH-a zatražili sveobuhvatno prekršajno gonjenje 8 poslovnih banaka uz uvažavanje citirane odluke Ustavnoga suda. Od DORH-a smo tražili i očitovanje o tijeku istražnih radnji, ali dosad nismo dobili odgovor.

Uvjereni smo da će na kraju banke i predsjednici njihovih uprava morati platiti ukupno 9 do 25 milijardi kuna novčanih kazna za svoje manipulacije promjenjivim kamatnim stopama.

Udruga Franak neće nestati sve dok ne nestane bezakonje koje ju je stvorilo!


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.