Biznis

29. i 30 travnja u Zadru i na otoku Ugljanu

Maslinarski marendin - novost programa ovogodišnjih Dana maslina

Maslinarski marendin - novost programa ovogodišnjih Dana maslina

Uz 500 porcija variva posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja

Otkad se pročulo za Maslinarski marendin javljaju se mnogi, žele sudjelovati, uključiti se u program, kaže Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora 18. Međunarodnih Dana masline Zadar 2016., koji će se održati 29. i 30 travnja u Zadru i na otoku Ugljanu.

Maslinarski marendin je jedna od novosti programa ovogodišnjeg punoljetnog izdanja Dana maslina. Program je pomogao osmisliti zadarski novinar, a u posljednje vrijeme i maslinar Nedjeljko Jusup.

 

Radi se, pojašnjava Pucar, o zanimljivoj gastonomskoj priredbi  koja će se odvijati  na Forumu u petak 29. travnja s početkom u 11 sati.

Varivo za 500 osoba

Glavnu ulogu ima poznati poznati zadarski kuhar Renato Kraljev. On će sa učenicima Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole pripremati tradicionalno jelo - varivo od leće, slanutka i orza za oko 500 osoba. Uz ovu tradicionalnu deliciju „iz liburnskih vremena" posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja.

Paralelno će se odvijati i sljubljivanja ulja i sira sa sve boljim ravnokotarskim vinima.

Od sirara svoje sudjelovanje već je potvrdila Sirana Gligora kao i većina poznatijih vinara s područja Zadarske županije - Masvin, Škaulj, Kraljevski vinogradi, Vina Poljak..  Upita za sudjelovanje iz dana u dan je sve više.

Mnogi žele doći, predstaviti svoje proizvode, računajući  da će Maslinarski marendin, osim sudionika Dana masline, na Forum privući veliki broj naših sugrađana kao i gostiju koji će tog dana boraviti u Zadru.

Javljaju su i klape, plesne i folklore skupine koje bi željele nastupiti na Forumu tijekom Maslinarskog marendina.

Prilozi za jela i pića

Razlog velikog interesa je i taj, pojašnjava Pucar, što uz gastronomski, ova manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobovoljnim prilozima posjetitelja  za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati nastojanja Odjela za ginekologiju OB Zadar za kupnju neophodnog uređaja office histeroskopa za pregled i liječenje maternice.

Ovih dana članovi Organizacijskog odbora 18. Međunarodnih Dana masline Zadar dogovorili su sa predstavnicima Odjela, voditeljem dr. Brakom Dukićem, dr. Zdenkom Matasom i dr. Lukom Matakom  sve pojedinosti i izvedbu ove humanitarne akcije u koju je uključen i Vladimir Tomčuk, tajnik Udruge lige protiv raka Zadar.

Radi se zapravo o nastavku akcije „office histeroskop" koju je pokrenuo mladi liječnik dr. Luka Matak, organizirajući sportske i druge priredbe na kojima je do sada prikupljeno oko 70.000 kuna. Cijena uređaja iznosi 150.000 kuna.

Dio će se prikupiti dobrovoljim prilozima tijekom Maslinarskom marendina na Forumu u sklopu 18. Međunarodnih Dana masline Zadar 2016.

Prema riječima dr. Mataka ova humanitarna akcija najvjerojatnije će završiti velikim koncertom estradnih zvijezda u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Koncert organizira Klub zadarskih studenata u Zagrebu koji tako obilježava 20-tu obljetnicu postojanja, a prikupljena novčana sredstava bit će darovana zadarskom Odjelu za ginekologiju u svrhu kupnje spomenutog uređaja, neophodnog u dijagnozi i liječenju patologije maternice.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.