Biznis

Vlada će na sjednici imenovati pregovaračke odbore

Sindikati: Pregovarat ćemo, od povećanja od 6 posto ne odustajemo

 Sindikati: Pregovarat ćemo, od povećanja od 6 posto ne odustajemo
Igor Kralj/PIXSELL

Vlada će na sjednici imenovati pregovaračke odbore za pregovore sa sindikatima o izmjenama kolektivnih ugovora za zaposlene u državnoj i javnoj službi te o osnovici plaće.

Podsjetimo, u proračunu za tekuću godinu, ali i u projekcijama za iduće dvije nije predviđen novac za rast plaća za 6 posto na temelju sporazuma o rastu osnovice u slučaju rasta BDP-a. Sindikalist Vilim Ribić ponavlja da to baš i neće ići tako.

 

"Ne moraju ispuniti, ali onda onaj tko to traži po ugovoru ide na sud pa će ih sud prisiliti da to ispune. Problem je njihov. Oni sebi mogu zamišljati onako kako kaže narodna poslovica: Što se babi htilo to se babi snilo. Mogu oni zamišljati da nema rasta osnovice iduće tri godine, ali to nije realno", zaključuje Ribić.

Otkriva da su upravo sindikati predložili Božu Petrova za vođu pregovora s Vladine strane. "Tamo piše da je on zadužen za društvene djelatnosti pa eto, neka radi", kaže Ribić.

Njemu osobno Petrov se čini kao svijetla točka nove Vlade, a općenito za novu garnituru kaže da je pristojnija od prethodne. Predsjednik sindikata lokalnih i državnih službenika i namještenika Boris Pleša ponavlja da Sporazum o rastu osnovice vrijedi.

"Važno je da Vlada kao poslodavac kad potpiše određene akte, sporazume, kolektivne ugovore da se toga pridržava. To je, prije svega, poruka i drugim poslodavcima". Kada je riječ o smanjivanju drugih materijalnih prava iz kolektivnih ugovora, Pleša kaže da se nemaju više čega odreći.

"Božićnica i regres se ne isplaćuju već četvrtu godinu, ne zanmo od čega bismo odustali", kaže Pleša, a na pitanje hoće li inzisirati da to bude u novom Kolektivnom ugovoru, odgovara: O svemu ćemo razgovarati. Predsjednik sindikata policije Dubravko Jagić na istom tragu. "Policajci su potplaćeni, vidite ih kako hodaju po cesti", kaže i dodaje da smanjivanje prava ne dolazi u obzir.

"O čemu pričamo, da idemo rezati policiji u ovo vrijeme migrantske krize kada terorizam kuca na vrata? Kad započinje turistička sezona? Na sigurnosti se ne smiuje štedjeti, to je danas najskuplji proizvod", zaključuje Jagić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.