Biznis

EU direktiva

Uskoro će se naplaćivati i one najtanje vrećice?

Uskoro će se naplaćivati i one najtanje vrećice?
home.bt.com

Hrvatska mora smanjiti broj vrećica u upotrebi zbog direktive EU - resorno Ministarstvo navodi da je "potrebno uvesti obveznu naplatu za lagane plastične vrećice"

U petak je završena javna rasprava o prijedlogu Plana gospodarenja otpadom od 2016. do 2022. godine.

U prijedlogu Ministarstvo zaštite okoliša i energetike navodi da je "potrebno uvesti obveznu naplatu za lagane plastične vrećice za nošenje i obvezu prodavateljima da na mjestu prodaje plastičnih vrećica informiraju potrošače o negativnom utjecaju prekomjerne potrošnje plastičnih vrećica za nošenje na okoliš, uključujući i mjesta gdje potrošači sami uzimaju plastične vrećice (vrećice u rolama za voće i povrće i sl.)".

Hrvatska, naime, mora smanjiti broj vrećica u upotrebi zbog direktive EU donesene u travnju prošle godine. Prema direktivi, do 2019. godine smijemo trošiti najviše 90 vrećica po stanovniku, a do 2025. godine najviše 40.

Kao jedna od mjera kojom bi se postigao ovaj cilj navodi se uvođenje plaćanja ambalaže koja je do sada bila besplatna.

"Ekonomski instrumenti kao što su inicijative za odgovornije ponašanje potrošača prema okolišu u smislu kupnje proizvoda sa što manje ambalaže ili uvođenje obveze plaćanja ambalaže za  potrošače za inače besplatni ambalažni artikl ili element", stoji u prijedlogu Ministarstva okoliša.


Reci što misliš!