Biznis

berićetno

Uspješan turistički listopad za Zadar

Uspješan turistički listopad za Zadar

U listopadu je u Hrvatskoj ostvareno 13,2 posto više turista i 16 posto više noćenja. Zagreb prednjači po broju noćenja domaćih gostiju, a Dubrovnik po broju stranih turista. U Zadru je u listopadu broj domaćih i stranih gostiju gotovo podjednak

U hrvatskim komercijalnim smještajnim objektima u listopadu ove godine boravilo je 767,1 tisuća turista, koji su ostvarili 2,2 milijuna noćenja, što su porasti od 13,2 odnosno 16 posto u odnosu na isti mjesec 2015., podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u srijedu.

Od ukupnih noćenja u listopadu 14 posto ili 315 tisuća ostvarili su domaći turisti, kojih su time u plusu od 1 posto, a ostvarili su 147,3 tisuće dolazaka ili 7,2 posto više.
Stranih 619,7 tisuća turista ili 14,7 posto više u ovom je listopadu ostvarilo 86,2 posto od ukupnih noćenja ili gotovo 2 milijuna, što je 18,7 posto više nego u lanjskom listopadu.

Među stranim turistima najviše noćenja ili 29,2 posto ostvarili su Nijemci, koje slijede Austrijanci te turisti iz Ujedinjene Kraljevine, Slovenije, Francuske, Italije i SAD-a.
Najviše noćenja u listopadu bilo je među svim komercijalnim smještajnim objektima u hotelima, 1,4 milijuna ili 9,4 posto više, dok je u kućanstvima s 520,1 tisućom noćenja zabilježen porast od čak 34 posto.

Ukupno je turistima u listopadu na raspolaganju bilo gotovo 178 tisuća soba, apartmana i mjesta za kampiranje s ukupno 455 tisuća stalnih kreveta.

Domaći turisti najviše su noćili u Zagrebu, Opatiji, Dubrovniku, Rovinju, Zadru, Poreču, Splitu, Crikvenici, Šibeniku, Puli, Rijeci i Umagu, dok su stranci najviše birali Dubrovnik, Zagreb, Split, Opatiju, Zadar, Poreč, Rovinj, Konavle, Labin, Makarsku, Šibenik i Novigrad.

Od početka ove godine do kraja listopada u Hrvatskoj je, po podacima DZS-a, u komercijalnim smještajnim objektima bilo 8,3 posto više turista i 9 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


Reci što misliš!