Biznis

udruga turističkih vodiča

Novo u turističkoj ponudi Zadra: Vođene ture razgledavanja Gradskog groblja

Obilazak i razgledavanje groblja u nekom tuđem gradu za neke je neugodna pomisao na morbidno mjesto, a za druge mjesto gdje se kroz pijetet prema pokojnicima najbolje može iščitati kultura i povijest jedne sredine

Zadarsko groblje, često posjećivano od turista, odlučilo im je ponuditi i vođene ture.

Obiteljsku grobnicu poznate obitelji plemića i mecena Borellija izradio je poznati kipar Ivan Rendić. Možda to i ne zna previše Zadrana, ali turisti se potrude saznati. Jer iz odnosa prema groblju iščitava se kultura neke sredine.

"Potaknuti dolascima turista na Gradsko groblje, koji nisu bili organizirani, nije bilo preko nekakvih agencija, shvatili smo da ljude zanima i taj segment i da imamo na ovom starom dijelu galeriju na otvorenom", kazala je Tea Mašina, rukovoditeljica Gradskog Groblja Zadar.

U starom dijelu zadarskog groblja, kojeg se uvriježilo zvati i "talijansko" - nisu tek nadgrobni spomenici. Neki od njih su umjetnička djela, pa su i turistički vodiči zainteresirani pojasniti turistima i više od onoga što sami mogu iščitati.

"Postoji veliki interes turista, pogotovo Austrijanaca, Talijana i Njemaca. Ovo groblje je otvorio čovjek koji je bio prvi guverner Dalmacije Franjo Tomašić. I on je tu zakopan, tu je njegov grob", kazao je Nenad Marčina, predsjednik Udruge turističkih vodiča Donat Zadar.

"Možda jednog dana, ne baš u arheološkom, ali u nekakvom pokopnom smislu, funeralnim običajima, možda bi se jedan dio mogao posvetiti i jedan dio suvremenom, odnosno zadnjem groblju koje imamo", dodaje Lara Kajmak, Udruga turističkih vodiča Donat Zadar.

Uz varaždinsko i riječko, zagrebački Mirogoj i uskoro jedno krčko groblje, zadarsko groblje staro 192 godine član je Udruge europskih znamenitih groblja starijih od stotinu godina. Zadrani pozdravljaju upoznavanja groblja. 

Razgledavanje uz pijetet prema pokojnicima možda savlada i suvremenu nelagodu od mjesta koje samo svjedoči da je i smrt dio života.


Reci što misliš!