Biznis

Spora plinofikacija: U osam godina priključeno samo 576 korisnika

Spora plinofikacija: U osam godina priključeno samo 576 korisnika
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ugovorna stavka o besplatnom priključku u Zadru nije se mogla realizirati jer cijenu određuje Hrvatska energetska regulatorna agencija

Kad je prije osam godine potpisan koncesijski ugovor o plinofikaciji Zadarske županije austrijski EVN je najavljivao kako planira na plinovod priključiti oko 22 tisuće potrošača.

Zasad je ta brojka još jako daleko, no budući da se radi o 30 godišnjoj koncesiji možda još ima šanse da se ostvari. Zanimalo nas je kakva je sada situacija, pogotovo u ove hladne dane kada je ipak jeftinije grijanje na plin pouzdanije od grijanja na druga goriva.

U međuvremenu od potpisa ugovora sa Zadarskom županijom 2009. godine  Plinacro izgradio magistralni plinovod sve do Dugopolja, a EVN je počeo graditi plinsku mrežu na području Šibenika, uskoro i prema Splitu.

Na plin priključen 891 stan i 81 obiteljska kuća

Na području Zadra, Benkovca i Biograda koji su obuhvaćeni prvim ugovorom za plinofikaciju u Dalmaciji do sada je izgrađeno ukupno 4,5 kilometra visokotlačne plinske mreže i 37 kilometara srednjetlačne plinske mreže, u skladu s postojećom građevinskom dozvolom.

Prema podacima koje smo dobili od EVN Croatia od toga je u gradu Zadru postavljeno ukupno 22, u Benkovcu 7 i u Biogradu 8 kilometara srednjetlačne plinske mreže. 

Na plinsku je mrežu na području Zadarske županije priključeno ukupno 576 korisnika, od toga su 33 poslovna korisnika, dok se na privatne korisnike odnosi njih 543 (461 stan, 81 obiteljska kuća, te dodatnih 430 stanova u sustavu zajedničke plinske kotlovnice Naselja Petrići koji djeluje kao jedan korisnik u kategoriji privatnih korisnika). Navedeni korisnici svakodnevno koriste plin za grijanje, kuhanje i hlađenje.

Najveći gospodarski subjekti koji su se priključili na EVN-ovu plinsku mrežu su Tvornica kruha Zadar, dječji vrtić Radost sa svojom područnim objektom, dječji vrtić Grigor Vitez, kao i sportska dvorana Višnjik, restoran Šime, Srednja škola Biograd na moru, te Turisthotelov pogon Praonica rublja.

Ništa od besplatnih priključaka

Sve skupa jako malo, u EVN se vjerojatno nadaju da će prolaskom gospodarske krize ipak porasti interes za priključivanje na plinovod jer se radi o uistinu velikom projektu. Ova velika tvrtka planira u plinofikaciji tri dalmatinske županije uložiti preko 100 milijuna eura i priključiti preko 130 tisuća potrošača.

No ti planovi se zasad ostvaruju puževim korakom, i to ne zbog sporosti u izgradnji plinovoda. Uvjeti pod kojim se plin priključuje dosta su se promijenili u odnosu na vrijeme ugovaranja posla, cijela više nije tako atraktivna a čini se da je još veća teškoća u navikama građana. 

Nije ostalo ništa od najava da će prve tisuće priključaka biti besplatne, iako je to bio jak argument EVN-u da uđe najprije na zadarsko područje. Naime, ispostavilo se da se stavka u koncesijskom ugovoru koja govori o mogućnosti besplatnog priključka ne može ispoštovati  s obzirom da tarifu ne određuju ni EVN ni Zadarska županija nego Hrvatska energetska regulatorna agencija  (HERA).

Vjerojatno je i stoga splasnuo početni elan u priključivanju na plinovod pa je tako još vrlo daleko ostvarenje plana o preko 20 tisuća priključaka koliko je bilo definirano prvotnim ugovorom. A dok se on ne realizira vrlo su male šanse da se ide na proširenje, na novi ugovor kojim bi recimo bili obuhvaćeni Bibinje, Sukošan, ili Petrčane i Nin.

Koncesijska naknada županiji od 87 tisuća kuna

Kolike su dosad koristi od plinofikacije tek bi trebalo detaljnije analizirati. Izvjesno je da su male zbog malog broja priključaka. A nisu velike ni u pogledu prihoda Zadarske županije. Prema ugovoru je naime definirana naknada od 10 tisuća kuna godišnje plus 0,5 posto od ostvarenih prihoda.

Prema podacima iz Zadarske županije u županijski proračun je od potpisivanja ugovora s EVN na ime koncesijske naknade uplaćeno ukupno 86.913,27 kuna od čega se na fiksni dio odnosi 65 tisuća kuna. Najveći iznos varijabilnog dijela bio je 2016. godine i to u iznosu od 11.725,77 kuna, dakle počeli su se ipak ostvarivati neki prihodi temeljem povećanja broja priključaka, odnosno potrošnje.

Cijena priključka 5.500 kuna

Prema podacima EVN Croatie cijena plinskog priključka, koju regulira Hrvatske regulatorna energetska agencija (HERA) za domaćinstva u Zadru  iznosi 5.500 kuna što uključuje instalaciju priključnog voda, kućišta i regulatora tlaka. Za stanove se priključna cijena mijenja ovisno o broju stanova u stambenom bloku.

Nakon potpisivanja ugovora o opskrbi, za plinomjer se plaća iznos od 1.500 kuna. Međutim, kako je svaka zgrada specifična teško je dati jedinstveni izračun troška uvođenje plina.  Što se tiče priključaka za poslovne korisnike, cijena priključka se definira individualno u skladu s ugovornim odredbama regulatornog okvira te ovisi o priključnom kapacitetu i troškovima izgradnje priključka.

Svi građani koji su zainteresirani za prelazak na plin ili koji imaju dodatna pitanja vezana uz proces priključenja ili ishođenje uvjeta, mogu nas kontaktirati pozivom na besplatan broj telefona 0800/820-820 ili pregledom web stranice EVN Croatia.


Reci što misliš!