Biznis

Nakon 2i pol godine rada Vlade

Grčić za MS: Prvi preračuni kredita od listopada

 Grčić za MS: Prvi preračuni kredita od listopada

O Vladinom konačnom rješenju problema kredita u švicarskom franku s potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem razgovarao je Adrian De Vrgna.

2,5 godine vlada radi na problemu, odluka je pala na konverziju kredita u francima u eure. G. Grčiću, jeste li spremni na otpore banaka?

"Ostavili smo dugo razdoblje, već 8 mjeseci, bankama da ponude trajno rješenje. Očito nije bilo snage da to naprave. Jednostavno nismo mogli više čekati. Vlada je odlučno išla prema ovom konačnom rješenju i nadam se da će svi građani koji su na rubu dužničkog ropstva zboga rasta tečaja ovom odlukom biti itekako zadovoljni".

U HUB-u kažu da nisu upoznati s rješenjem. Kada ćemo dobiti zakon?

"Kroz rujan, vezano za zasjedanje Sabora, bit će doneseni svi akti. Očekujem da bi od 1. listopada možda mogle početi prvi preračuni odnosno konverzije kredita i taj provces će trajati do početka iduće godine. Nadam se da će banke odgovoriti svom dijelu zadaće da za 53 tisuće komitenata izvrše preračun i omoguće im novi početak".

U udruzi Franak pozdravljaju otpis glavnice, no brine ih što s onima koji su već otplatili nepovoljne kredite s jedne strane te s druge - što s onima čiji su stanovi završili na bubnju?

"To su ekstremne situacije kada je riječ o ljudima koji nisu uspjeli pratiti tu dinamiku koja je bila u zadnjih nekoliko godina. Inače, ti svi krediti se zapravo vezuju po svom nastanku za 2005., 2006. i 2007. godinu. Jedan dio kredita za automobile npr. je već otplaćen, a sada su velikom većinom ostali stambeni krediti. Tu su i krediti naših OPG-ovaca koje smo naknadno uvrstili u skupinu ljudi koji uživaju ove privremene mjere, tako da će i oni ovom mjerom biti obuhvaćeni i nadam se da će u konačnici biti zadovoljni s ovom jednom novom mogućnošću koja im se otvara, a što zapravo švicarski franak na neki način stavlja u povijest. Dakle, taj problem bi zapravo s ovim modelom i ovim rješenjem trebao biti stavljen ad acta", rekao je Grčić.

Kritike su stigle iz HDZ-a, oni podsjećaju da su predlagali moratorij, kažu da kasnite i da nemate računicu ove operacije. Koliko će to sve koštati?

"Ukupno je to negdje oko 23 milijarde kuna vrijednosti kredita. To nije mala stavka. A taj otpis koji će ovih dana biti i detaljnije proračunat, koji će banke morati na neki način preuzeti na svoj teret, kreće se između 4 i 5 i pol milijardi kuna".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.