Biznis

HGK:

Pad plaća na mjesečnoj, porast na godišnjoj razini

Pad plaća na mjesečnoj, porast na godišnjoj razini

U svibnju je, na mjesečnoj razini, zabilježen neznatan rast bruto plaće uz stagnaciju neto plaće, dok su na godišnjoj razini porasle i neto i bruto plaće, priopćeno je iz Hrvatske gospodarske komore.

Međutim, zbog rasta potrošačkih cijena od 0,4 % na mjesečnoj te njihove stagnacije na godišnjoj razini, u svibnju je zabilježen realan pad neto i bruto plaće (0,4 %, odnosno 0,3 %) u odnosu na travanj, dok su u odnosu na svibanj prošle godine plaće zabilježile realan rast (3,3 % neto plaća i 1,1 % bruto plaća).

Tako je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama isplaćena za svibanj ove godine iznosila 5.679 kuna, što je 182 kune više nego u svibnju prošle godine. Istodobno je prosječna bruto plaća iznosila 8.017 kuna, što je 90 kuna više nego u istom mjesecu prošle godine. Time se nastavlja razdoblje povoljnijega kretanja prosječne neto plaće u odnosu na bruto plaću, kao rezultat poreznih promjena koje su stupile na snagu početkom ove godine. U skladu s tim, kontinuitet rasta realne neto plaće na godišnjoj razini proteže se od prosinca prošle godine, dok u nominalnom izrazu neto plaća bilježi uzastopan rast od sredine prošle godine.

Djelatnosti u Hrvatskoj u kojima se isplaćuju najviše i najniže prosječne neto plaće već su dulje vrijeme relativno stabilne odražavajući time skromne pomake u gospodarskoj strukturi zemlje. Tako je u prvih pet mjeseci ove godine najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom isplaćena u zračnom prijevozu (10.106 kn), promidžbi i istraživanju tržišta (9.766 kn), telekomunikacijama (9.335 kn), vađenju sirove nafte i prirodnog plina (8.982 kn) te računalnom programiranju, savjetovanju i djelatnostima povezanima s njima (8.957 kn). Istodobno su najniže neto plaće isplaćene u proizvodnji odjeće (3.056 kn), zaštitnim i istražnim djelatnostima (3.077 kn), proizvodnji kože i srodnih proizvoda (3.177 kn), uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika (3.284 kn), preradi drva i proizvoda od drva (3.464 kn) te proizvodnji namještaja (3.739 kn), dodaje se u priopćenju HGK.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.