Biznis

Vlada RH

Procjene nekretnina uredit će se zakonom

Procjene nekretnina uredit će se zakonom

Vlada je u četvrtak u Sabor poslala prijedlog zakona o procjeni vrijednosti nekretnina kojim želi ujednačiti te procjene i onemogućiti arbitrarnost u njihovu donošenju.

 

Na temelju predloženog zakona, osnovala bi se procjeniteljska povjerenstva kao stručna tijela na razini županija i velikih gradova, a pristupilo bi se i formiranju zbirke kupoprodajnih cijena i automatskoj razmjeni podataka za cijelu državu.

Izdavanje izvadaka iz zbirke bilo bi u nadležnosti lokalnih, područnih i regionalnih upravnih tijela.

Osnovni set podataka o prometu nekretnina naplatnim putem dnevno bi se automatskim prijenosom podataka preuzimao iz Evidencije prometa nekretnina koju vodi Ministarstvo financija - Porezna uprava. Takav prijenos podataka uključivao bi i pripadne ugovore u elektronskom obliku.

Privremeno, do uspostave automatskog prijenosa podataka iz Ministarstva financija, podaci o prometu nekretnina (kupoprodaja, najam, zakup, prava građenja, služnosti) prikupljali bi se putem dostave ovjerenih ugovora od javnih bilježnika.

Tako prikupljeni podaci predstavljali bi temelj za procjene vrijednosti nekretnina.

Zakonom je predviđeno odgođeno donošenje uredbe kojom će se uz konzultacije sa stručnom i akademskom zajednicom odrediti metoda za masovnu procjenu vrijednosti nekretnina i detaljno razraditi svi potrebni parametri.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš kaže da je Hrvatska posljednja članica EU-a koja nema zakon o procjeni nekretnina.

Taj je zakon, kako je rekla, značajan iz niza razloga, a jedan su sudski procesi na temelju različitih procjena nekretnina. U jednom takvom sporu, navela je, tri su vještaka u različitim iznosima procjenila nekretninu i svi su bili u pravu, pa je vrlo teško donijeti odluku što je zaista istina.

Kad se zakon donese, razlika među procjenama može biti između pet i deset posto, a ne više tri-četiri puta, kaže Mrak Taritaš.

Najavila je da zakon donosi program u kojem će biti svi kupoprodajni ugovori tako da se točno vidi u kojem bloku zgrada je prodana koja nekretnina, po kojoj vrijednosti i kriterijima, i to će biti podloga za procjenjivanje svih kupoprodaja.

To se, kako je naglasila, ne odnosi samo na stanove nego i zemljišta svih namjena.

Očekuje da će tako biti otklonjeni poznati slučajevi u kojima je netko procijenio poljoprivredno zemljište po cijeni građevinskog, baš kad je preko njega prešla autocesta.

Premijer Zoran Milanović dodao je kako se više u predstečajnim nagodbama neće moći dogoditi enormne razlike u procjeni nekretnina.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.