Biznis

Split u prvom polugodištu ove godine u "minusu" oko 30 milijuna kuna

Split u prvom polugodištu ove godine u

"U prvih šest mjeseci ove godine ostvareni su prihodi oko 340 milijuna kuna, a rashodi su bili oko 370 milijuna kuna, ali okruženje je takvo da gotovo 80 posto gradova u Hrvatskoj posluje u minusu", rekla je pročelnica Upravnog odjela u gradskoj upravi Ljiljana Vučetić.

 

Istaknula je kako očekuje da će se do kraja godine popraviti prihodovna strana u splitskome gradskom proračunu, ali je pritom upozorila da će porezna reforma donijeti "znatne probleme" gradu Splitu.

Od 31 nazočnog vijećnika 18 ih je glasovalo za izvješće o izvršenju gradskog proračuna u prvom polugodištu ove godine, a 13 ih je bilo protiv.

Splitsko Gradsko vijeće prihvatilo je i izvješće o radu gradonačelnika Ive Baldasara u prvom polugodištu ove godine.

Vijećnici HDZ-a u raspravi su kritizirali Baldasarovo izvješće, ističući da je ono preopširno, ali nedovoljno konkretno.

"Ovo izvješće je potpuni promašaj i ispod svake je razine, s mnoštvom nepotpunih podataka, i zapravo je ovo izvješće o radu gradskih službi, a ne gradonačelnika", rekao je predsjednik HDZ-ova kluba vijećnika Petar Škorić.

Nekoliko vijećnika tražilo je od gradonačelnika Baldasara da se obrati vijećnicima u vezi s tim izvješćem, što je on i učinio.

"Glavni pravac razvoja Splita je turizam te je planirana gradnja nekoliko novih hotela", istaknuo je Baldasar.

Po njegovim riječima, uređenje Trga Hrvatske bratske zajednice (HBZ) trenutačno je najzanimljiviji projekt u Splitu u kojem će, osim grada, sudjelovati i nekoliko ministarstava.

"Trg Hrvatske bratske zajednice trebao bi postati gradsko administrativno središte Splita", rekao je Baldasar.

Dodao je da je Stari plac (bivši stadion NK Hajduka) najkompliciraniji prostor u Splitu jer će postupak njegova izvlaštenja trajati više godina. U vezi sa splitskim gradskim odlagalištem otpada Karepovcem Baldasar je istaknuo da je ključni problem što već 40 godina nisu riješeni vlasnički odnosi tog područja.

Baldasar je za Spaladium arenu rekao da je nad njom otvoren stečajni postupak te da će uskoro biti imenovan stečajni upravitelj s kojim će grad Split pregovarati.

Prije toga na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Baldasar je upozorio kako prijeti opasnost da grad Split plati više od 20 milijuna kuna ovrhe u vezi sa Spaladium arenom.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.