Biznis

Susret vinara i vinogradara

23. Sabatina u znaku rekordnog uroda i pitanja plasmana hrvatskih vina

23. Sabatina u znaku rekordnog uroda i pitanja plasmana hrvatskih vina

Dvije su poruke ovogodišnje Sabatine - pojačati izvoz i brendirati hrvatska vina u Europskoj uniji, složni su organizatori 23. Sabatine - Međunarodnog susreta vinara i vinogradara, koji će se održati od 24. do 27. listopada na otoku Hvaru.

Pozivnica hrvatskim vinarima na predaju uzoraka vina poslana je danas iz Zadra, regije koja je po broju zasađenih novih trsova, vinograda koji nose oznaku eko, ali i po broju vrhunskih vina preuzela primat u Dalmaciji i svojevrsni je feniks domaćeg vinarstva.

U cijeloj je Dalmaciji ova godina rekordna po urodu grožđa, dat će ponegdje i do 30 % više uroda ali, reći će stručnjaci, nosi okus gorčine.

Razlog je tome činjenica što u ovim trenucima, na zalihama ima više od 2 tisuće hektolitara vina kojeg se nažalost nema gdje plasirati.

„Uvozom jeftinijih i lošijih stranih vina i općenito maćehinskim odnosom države prema vinarstvu i vinogradarstvu u zadnjih 20 godina uništena je domaća vinarska industrija koja se danas, ulaskom u Europsku uniju nalazi na prekretnici", ističe Lordan Ljubekov iz Zadružnog saveza Dalmacije:

 

Od 1. siječnja iduće godine na raspolaganju domaćim vinarima stoji preko 22 i pol milijuna eura europskog novca, a hoće li njime uspjeti ostvariti cilj, upisati Hrvatsku u vinsku kartu svijeta, ostaje za vidjeti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

  Vezane vijesti