Biznis

porezna uprava

Obrtnici i samostalne djelatnosti i dalje trebaju podnostiti poreznu prijavu

Obrtnici i samostalne djelatnosti i dalje trebaju podnostiti poreznu prijavu
Davor Puklavec/PIXSELL

Većina građana od prošle godine ne mora podnositi godišnju poreznu prijavu, nakon što je uvedeno da Porezna uprava sama izračunava porezne obveze prema podacima koji su im dostupni

Porezna uprava će do 30.06. na temelju evidencija i podataka kojima raspolaže, poreznim obveznicima obuhvaćenim posebnim postupkom, dostaviti privremeno porezno rješenje o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak te razlici za uplatu ili povrat poreza.

Na dostavljeno rješenje porezni obveznici mogu podnijeti prigovor, ako smatraju da su podaci iz rješenja netočni ili nepotpuni, najkasnije do 31.07. Porezni obveznici koji su obuhvaćeni posebnim postupkom, povrat preplaćenog poreza na dohodak po godišnjem obračunu mogu očekivati u prvoj polovici 8.mjeseca.

"Preduvjet za provedbu posebnog postupka, je da Porezna uprava raspolaže svim podacima potrebnim za utvrđenje iznosa ukupnog godišnjeg dohotka te iznosa poreznih olakšica na temelju kojih porezni obveznik može ostvariti pravo na umanjenje godišnje obveze poreza na dohodak.

Za najveći dio poreznih obveznika Porezna uprava raspolaže svim potrebnim podacima za utvrđivanje godišnje obveze poreza na dohodak te će se u tim slučajevima posebni postupak provesti sveobuhvatno i pravovremeno", navode iz Porezne.

Ipak neki će i dalje morati podnositi poreznu prijavu, pa se tako posebni postupak neće primjenjivati u sljedećim slučajevima:

1. porezni obveznici koji su ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti: obrtnici, slobodna zanimanja i ostali obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga,

2. porezni obveznici - članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada po osnovi rada na brodu u međunarodnoj plovidbi, a koji su rezidenti (pomorci),

3. porezni obveznici za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o njihovom ostvarenom dohotku u 2016. godini, odnosno porezni obveznici, koji su u 2016. ostvarili oporeziv dohodak o kojem poslodavac, isplatitelj primitka ili sam porezni obveznik nije izvijestio Poreznu upravu u propisanom roku na propisanom izvješću.

Na primjer, porezni obveznici rezidenti Republike Hrvatske, koji su ostvarili dividendu iz inozemstva, temeljem koje nije plaćen predujam poreza u Hrvatskoj, iako je trebao biti plaćen, a niti je porezni obveznik o tome izvijestio Poreznu upravu na Obrascu JOPPD.


Reci što misliš!