Biznis

Čerupanje mrtvaca

Tiskara u lovu na izdavačka prava Vjesnika

Tiskara u lovu na izdavačka prava Vjesnika

Zaposlenici, Vjesnikova podružnica Sindikata novinara Hrvatske, očekuju da će direktor Vjesnika Robert Mekinić ispitati što zapravo stoji iza te ponude Tiskare

Makar tiskano izdanje ne izlazi a portal je ugašen, nema kraja priči o Vjesniku. Najnovije poglavlje otvorila je Tiskara Vjesnik koja je uputila Upravi Narodnih novina-press d.o.o pismo namjere za kupnju prava izdavanja lista Vjesnik.

Potvrdili su to za Novi list i direktor Tiskare Zlatko Šoštarić, baš kao i Petar Piskač, predsjednik uprave NN-pressa koji je vlasnik Vjesnika.

Piskač poručuje kako će Uprava sljedeći tjedan obaviti razgovore s predstavnicima Tiskare, nakon čega će biti i više informacija. Šoštarić, pak, kazuje da je Tiskara potez povukla vođena isključivo gospodarstvenom logikom. Rezolutno odbija bilo kakvu osnovanost špekulacije kako se radi o manevru koji bi trebao vratiti u igru OAK Investment Group, jedinog potencijalnog kupca Vjesnika s kojim je aranžman propao jer nisu dali valjana jamstva.

'Jedino što imaju su izdavačka prava. Mi to želimo otkupiti, a onda vidjeti što će budućnost donijeti', kaže Šoštarić.

Zaposlenici, Vjesnikova podružnica Sindikata novinara Hrvatske, očekuju da će direktor Vjesnika Robert Mekinić ispitati što zapravo stoji iza te ponude Tiskare.

Upozoravaju pri tom kako prema Zakonu o stečajnom postupku, uprava tvrtke u blokadi - a kod Vjesnika je isteklo i više od 60 dana blokade - ne bi smjela pokretati nikakve pregovore s pojedinim vjerovnicima, jer je lako moguće da će se dogoditi stečaj, pa bi to u tom slučaju moglo značiti pogodovanje jednom vjerovniku.

'Pretpostavljamo da tiskara za izdavačko pravo može ponuditi jedino ono što im Vjesnik duguje, a to bi značilo da bi se naplatila prije radnika, koji su u prvom naplatnom redu u stečaju, upozorava predsjednica podružnice Marijana Matković.

 

Sindikat je o svemu informirao i ministra Slavka Linića.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.