Biznis

Tri mjeseca bez plaće

Trećina zaposlenika Vjesnika zadovoljna prodajom lista

Trećina zaposlenika Vjesnika zadovoljna prodajom lista

Trećina zaposlenika Vjesnika, njih 31, uputila je danas otvoreno pismo javnosti u kojemu izražavaju zadovoljstvo zbog objave javnog poziva za preuzimanje Vjesnika.

'Nadamo se da će taj proces završiti uspješnim preuzimanjem tvrtke te da će kupac, poštujući sve uvjete iz poziva, osigurati daljnje izlaženje dnevnog lista Vjesnik uz preuzimanje zaposlenih', stoji u kratkom pismu.

'To je jedini način da se završi agonija u kojoj već treći mjesec radimo bez plaće i ikakve nade da će Vlada riješiti položaj i budućnost Vjesnika. Privatizacija je jedino rješenje, i zato se odlučno ograđujemo od svih istupa koji dolaze iz Vjesnika, a kojima se pokušava stopirati ovaj proces te se uzaludno traži da Vlada i dalje financira list', zaključuju potpisnici, među kojima je i Bruno Lopandić, glavni urednik Vjesnika u ostavci.

Biljana Bašić, predsjednica Vjesnikove podružnice Sindikata novinara Hrvatske, čije ime nije na popisu, navodi da sindikat Vjesnika nikada nije tražio da vlada nastavi financirati Vjesnik.

'Tražili smo da se Vjesnik uspostavi kao tiražna novina, uz novog direktora i glavnog urednika. Nažalost, to se nije dogodilo, nego se igre s Vjesnikom nastavljaju i dalje', izjavila je Bašić za tportal.

'Čekamo okončanje ovog javnog natječaja da vidimo tko će se eventualno javiti, iako mi je vrlo upitno da bi netko pokazao interes za novine koje izlaze u 2.000 primjeraka, a imaju stotinjak zaposlenih. No, to naravno ne znači da se sindikat protivi privatizaciji, dapače. Ali pričekajmo okončanje ovog procesa', kaže Bašić, kojoj je 'vrlo čudno što u ovom postupku privatizacije još uvijek sudjeluje direktor Bojan Divjak, koji je zajedno sa glavnom urednikom u ostavci Brunom Lopandićem list doveo do sunovrata'.

Prema njezinim informacijama, u Narodnim novinama postoji ponuda jednog fonda za kupnju Vjesnika. 'Nadam se da nije opet riječ o Frankopanima, koji su 'izbačeni kroz vrata', a sada bi se možda mogli vratiti kroz prozor u Vjesnik', poručila je sindikalna povjerenica Biljana Bašić.

Podsjetimo, Uprava Narodnih novina objavila je danas prodaju Vjesnika uz uvjet da novi vlasnik najmanje dvije godine nastavi izdavati list, preuzme svih 98 zaposlenika i ponudi bankovno jamstvo od gotovo 14 milijuna kuna, na koliko su procijenjeni njegovi dugovi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.