Biznis

Algebra

Besplatni Microsoft certifikati za srednjoškolce

Besplatni Microsoft certifikati za srednjoškolce

Kako bi promovirali ideju izgradnje inženjerskih kompetencija i potaknula učenike srednjih škola na specijalizaciju za računarstvo - što je u Hrvatskoj deficitarno zanimanje s kojim se brzo pronalazi zaposlenje u struci - Algebra i Visoka škola za primijenjeno računarstvo u suradnji s Microsoftom pokreću program "Postani IT stručnjak" u sklopu kojega srednjoškolcima pružaju priliku da posve besplatno steknu svoj prvi Microsoftov certifikat.

 

Besplatno predavanje o tome kako položiti prvi ovakav stručni certifikat bit će održano u srijedu, 28. ožujka, u 13.15 i bit će ga moguće pratiti putem web prijenosa.

Cijeli će program "Postani IT stručnjak" tako biti promoviran u okviru prvog hrvatskog e-Skills tjedna koji je dio istoimene europske inicijative.

Učenici završnih razreda srednjih škola po prvi puta u Hrvatskoj imaju priliku steći Microsoftov certifikat - i to potpuno besplatno i koristeći samo znanja koja su, pokazujući interes za računarstvo i informatičku tehnologiju, već sami savladali. Microsoft, Visoka škola za primijenjeno računarstvo i Algebra nositelji su ovog projekta čiji je cilj naglasiti važnost stručnog certificiranja i pravovremenog usmjeravanja učenika prema studiju računarstva, tim više što su stručnjaci za računarstvo i dalje kronično deficitarno zanimanje s kojim se u Hrvatskoj lako pronalazi posao u tvrtkama svih veličina.

Microsoftovi certifikati industrijski su standard u računarskom sektoru, a učenicima srednjih škola kroz projekt "Postani IT stručnjak" pruža se prilika da već i prije upisa na studij steknu svoj prvi, međunarodno priznati certifikat kojim će dokazati svoje informatičke vještine. Algebra i Visoka škola za primijenjeno računarstvo ponudit će dva certifikacijska ispita - "Windows Operating System Fundamentals" za one koji žele certificirati svoja znanja o operacijskom sustavu Windows, te "Networking Fundamentals" za one koji su već stekli znanja o mrežnim tehnologijama i žele ih učiniti službeno priznatima kroz polaganje certifikacijskog ispita. Radi se o ispitima koji su jednaki u cijelom svijetu te vrlo često predstavljaju temelj stjecanja daljnjih informatičkih certifikata (poput, primjerice, IT PRO certifikata).

Svaki od ovih certifikacijskih ispita moći će se polagati u jednom od pet termina koji će biti na raspolaganju tijekom travnja (potpuni je raspored polaganja pojedinih ispita dostupan na web stranici www.racunarstvo.hr/mta/) a zainteresirani učenici mogu se upoznati s programom MTA certificiranja (Microsoft Technology Associate) putem web prijenosa predavanja u srijedu, 28. ožujka, u 13.15 na web adresi koja je također objavljena na spomenutoj stranici.

"Na informatičkom tržištu rada, uz formalno obrazovanje poslodavci sve više zahtijevaju i stručne, industrijski potvrđene certifikate i vrlo je važno da se učenici već u srednjoj školi susretnu s njima prilagođenim (Microsoft Technology Associate) industrijskim certifikacijskim ispitima. Ispiti su jednaki u cijelom svijetu, što će motivirati učenike da uče ne samo za ocjenu nego i za sebe i već u srednjoj školi steknu međunarodno mjerljiva i priznata znanja i vrlo primjenjive IT vještine. Upravo tim učenicima, a po preporuci i odabiru predmetnih nastavnika, omogućili smo da potpuno besplatno steknu svoj prvi industrijski Microsoftov MTA certifikat, pri čemu je naročito zanimljivo istaknuti činjenicu da se u slučaju oba certifikacijska ispita radi o redovnim ispitima koji su često prvi korak prema daljnjim certifikatima za mnoge IT profesionalce", naglasio je Vjeran Bušelić, voditelj Centra karijera Visoke škole za primijenjeno računarstvo, a ujedno i voditelj ovog projekta od strane Algebra Grupe.

"Danas je na starom kontinentu čak pet i pol milijuna nezaposlenih u dobi do 25 godina, što utječe na sadašnju ali i buduću konkurentnost. Istovremeno će se već dogodine za čak 90 posto radnih mjesta tražiti informatička znanja, a McKinseyeva studija navodi kako će, zbog brzine napretka tehnologije, koncem 2020. od ukupnog broja poslova u svijetu postojati čak dvije trećine onih koji trenutno uopće nisu definirani. Zbog toga je izuzetno važno da mlade ljude već danas obrazujemo za buduća radna mjesta. MTA certifikacijom, u organizaciji s Visokom školom za primijenjeno računarstvo i Algebrom, mladima ćemo omogućiti prvi korak u buduću informatičku karijeru, kako bismo izgradili inovativno i kreativno društvo i pružili priliku za obrazovanje i zaposlenje svima", istaknuo je Ratko Mutavdžić, voditelj grupe za rad s javnim sektorom Microsofta Hrvatska.

Unutar inicijative za sve zainteresirane učenike osigurane su i besplatne pripreme za polaganje certifikacijskog ispita i probno predtestiranje koje je preduvjet za uspješan izlazak na certifikacijski ispit.

Projekt "Postani IT stručnjak" i "Moj prvi Microsoft certifikat" Algebra i Visoka škola za primijenjeno računarstvo započinju u sklopu prvog hrvatskog e-Skills tjedna koji je dio istoimene europske inicijative. Za više informacija o e-Skills tjednu koji se održava od 26. do 30. ožujka 2012. posjetite web stranicu www.eskills.hr.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.