Biznis

Svečana dodjela diploma

Tečajeve iz solarnih tehnologija završilo 55 Zadrana

Tečajeve iz solarnih tehnologija završilo 55 Zadrana

Dodijeljene diplome monterima solarnih fotonaponskih sustava za proizvodnju struje

U Solarnom edukacijskom centru u Zadru dodijeljene su diplome za 17 polaznika programa osposobljavanja za zvanje Monter solarnih fotonaponskih sustava koji se koriste za proizvodnju električne energije.

Namjera Centra je potaknuti korištenje obnovljivih izvora energije i stvaranje „zelenih" radnih mjesta. Sve edukacije provodi Strukovna škola Vice Vlatkovića iz Zadra. Solarni edukacijski centar financiraju Zadarska županija i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), uz potporu nizozemske vlade. Ukupna vrijednost projekta je 360.000 kuna.

„Nakon redovnog obrazovanja, ovakva vanredna stručna obrazovanja nam trebaju kako bismo se prolagodili novim uvjetima života" - naglasio je zadarski župan Stipe Zrilić. „Budući da živimo u vremenu krize, a ovo se posebno odnosi na nezaposlenost, drago mi je da imate aktivan pristup ka tržištu rada i siguran sam da ćete, baveći se poslom za koji ste se dodatno obrazovali, sebi i svojim obiteljima osigurati egzistenciju."

„Svaki dan u našu školu stižu upiti o postavljanju solarnih sustava za proizvodnju struje" - izjavio je Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića. „Tako da se već sad na tržištu rada nude poslovi koji će vas trebati. Prateći vašu edukaciju, posebno njen praktični dio, uvjerio sam se da ste stekli znanja i vještine da se plasirate na tržište rada."

Danas je također započeo i drugi po redu program obuke za zvanje montera fotonaponskih sustava, koji je upisalo 16 novih polaznika.

U nepunih godinu dana od pokretanja stručnog osposobljavanja odraslih iz područja solarnih tehnologija održana su četiri tečaja, dva za montere solarnih sustava za proizvodnju tople vode i dva za montere solarnih sustava za proizvodnju struje. Za stanovnike Zadarske županije programi su subvencionirani i iznose 1.000 kuna, dok polaznici iz drugih županija plaćaju tržišnu cijenu od 3.500 kuna. Program, koji je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, traje 6 tjedana i upisuje se u radnu knjižicu. Prošle godine ukupno 38 polaznika uspješno je završilo prva dva tečaja za montere solarnih toplinskih sustava.

„Zadovoljni smo što je ovo već četvrti program osposobljavanja za montere solarnih sustava u okviru projekta Solarni edukacijski centar Zadarske županije" - naglasila je Leonarda Lukin suradnica za administraciju i financije područnog ureda UNDP-a u Zadru. „Nadamo se da će stručno osposobljavanje montera solarnih sustava za proizvodnju  tople vode i električne energije, kao i besplatna savjetodavna služba za građane koja djeluje unutar Solarnog edukacijskog centra pridonijeti većem korištenju solarnih sustava na ovom području, koje obiluje sunčevom energijom".

Osim obrazovne namjene, Centar je mjesto gdje se građani mogu besplatno informirati o prednostima solarnih sustava i različitim tehnologijama dostupnima na našem tržištu, kao i postojećim poticajima za njihovu instalaciju. Stručnjaci u Centru građanima nude i uslugu izračuna uštede za njihova domaćinstva, ovisno o vrsti solarnog sustava koji žele ugraditi. Savjetodavna služba počela je s radom u rujnu 2011. godine, kad je Centar i  svečano otvoren.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.