Biznis

Stiže naplata grijeha

HŽ mora radnicima isplatiti 150 milijuna kuna

HŽ mora radnicima isplatiti 150 milijuna kuna

Milanovićevu Vladu ovih dana sustiže naplata grijeha iz Sanaderovog vremena. Naime, jedan od sindikata HŽ infrastrukture dobio je pravomoćnu presudu prema kojoj je svakom radniku državna tvrtka dužna 20-tak tisuća kuna povišice - ukupno čak 150 milijuna, piše danas.net.hr

Sve je počelo 25. rujna 2007. kad je Vlada u borbi za socijalni mir uoči izbora, među ostalim, u Hrvatskim željeznicama podigla plaće za 12 posto. Sa sindikatima je tako potpisan Aneks kolektivnog ugovora u kojem taj dogovor stoji.

No, nakon što je HDZ dobio izbore, aneks kolektivnog ugovora je dobio aneks s - prepolovljenom povišicom. I jedno i drugo potpisao je danas zbog nesreće u Rudinama smijenjen direktor Mijat Kurtušić. Tri sindikata su pristala na smanjenje, ali sindikat HŽ infrastrukture ne. Krenuo je u pravnu bitku, tužio i upravu i preostala tri sindikata.

Drugostupanjskom, konačnom, presudom tako sada HŽ radnicima mora sve nadoknaditi. Pravna bitka dobivena je na proceduralnoj pogrešci, piše HRT. 7.000 radnika tako bi retroaktivno trebalo dobiti po 20-tak tisuća kuna. Ukupan je račun 150 milijuna kuna.

danas.net.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.