Biznis

Press konferencija u Obrtničkoj komori Zadarske županije

Do poslovnog prostora bez administracijskih barijera

Do poslovnog prostora bez administracijskih barijera

Borbe s lokalnom samoupravom nesumnjivo će biti, kazao je Knežević, no obrtnicima koji su desetljećima u određenom prostoru nastojat će se dati poseban značaj i prednost

U obrtničkoj komori Zadarske županije danas je predstavljen novi Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora, koji su obrtnici napokon dočekali, a riječ je o mogućnosti otkupa poslovnih prostora od lokalne samouprave. Sve su mjere odrađene, te je Zakon usvojen u Saboru, pojasnili su danas Stipe Knežević i Mladen Malta.

Cilj Obrtničke komore nadalje će biti usmjeren prema tome da svi obrtnici što lakše dođu do svojih prostora. "Na taj način imat će sigurnost u radu, mogućnost investicije i što kvalitetnijeg funkcioniranja," kazao je Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije.

Ovim Zakonom obrtnicima će biti lakše širiti djelatnost, zapošljavat će i više ljudi. Borbe s lokalnom samoupravom nesumnjivo će biti, kazao je Knežević, no obrtnicima koji su desetljećima u određenom prostoru nastojat će se dati poseban značaj i prednost.

"Ovaj je Zakon od velike važnosti. Prema našim podacima, oko 250 poslovnih prostora Grad Zadar daje u zakup svojim korisnicima, a radi se o 14 250 metara kvadratnih. Od toga je 5380 naših članova, odnosno 125 poslovnih prostora. Stati ćemo uz njih i biti spona između obrtnika i lokalne samouprave", kazao je predsjednik Udruženja obrtnika pri Obrtničkoj komori Zadarske županije, Mladen Malta, te pojasnio kako će zakupci koji su u određenom prostoru preko pet godina biti dužni dostaviti potrebnu dokumentaciju koja dokazuje da su redovito podmirivali sve svoje obveze i dugovanja, pa čak i redovite isplate plaća zaposlenicima.

Otplata će biti moguća odjednom, ali isto tako i obročno, na maksimalno 20 godina, s kamatom od 4 posto po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke. To vrijedi i za one koji su prostor naslijedili.

Knežević napominje kako Grad Zadar zasigurno neće prodati one prostore koji su na značajnim lokacijama i doprinose Gradu Zadru.

"Ne želimo u ovo miješati politiku, ali zna se da u lokalnim samoupravama ima onih koji su lako došli do prostora. Mi želimo sve legitimno i čisto - zalagat ćemo se da obrtnici transparentno dođu do prostora", zaključuje Knežević.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.