Biznis

Zbog mogućeg bankrota

Amerikanci ostaju bez kreditnog rejtinga

Amerikanci ostaju bez kreditnog rejtinga

Već danima traju pregovori između Obame i republikanskih lidera u Kongresu i Senatu, ali dogovor se niti ne nazire

Agencija za određivanje kreditnog rejtinga Moody's najavila je da će razmotriti snižavanje kreditnog rejtinga SAD-a. Amerika je najveće svjetsko gospodarstvo i do sada je imala savršen rejting AAA. No, Moody's smatra da je već sama mogućnost da će Amerika bankrotirati dovoljna da im se rejting umanji.

Upravo na to je jučer upozoravao Ben Bernake, šef američkih Federalnih rezervi, koji je također upozorio da će snižavanje rejtinga dodatno otežati položaj SAD-a i dovesti do dodatnog rasta deficita.

Iz Moody'sa vjeruju da je mogućnost da će Amerika doista bankrotirati minimalna, ali i da iz dana u dan raste.

Moody's je prva od tri velike agencije za određivanje rejtinga - uz S&P i Fitch - koja je najavila da će razmisliti o srozavanju američkog rejtinga.

Podsjećamo, američki Kongres mora do 2. kolovoza izglasati povećanje gornje granice zaduživanja, inače SAD neće više moći servisirati sve svoje tekuće obveze. No, republikanci, koji kontroliraju Kongres, Baracku Obami ne žele odobriti nova zaduženja prije nego predsjednik prezentira plan za smanjenje proračunske potrošnje koji neće uključivati povećanje poreza za najbogatiji sloj stanovništva.

Već danima traju pregovori između Obame i republikanskih lidera u Kongresu i Senatu, ali dogovor se niti ne nazire. Štoviše, situacija se trenutno čini još lošijom nego na početku pregovora, nakon što je posljednja pregovaračka seansa završila tako da je Obama demonstrativno napustio sastanak poručivši: "Bilo je dosta. Neću popustiti pa makar se moje predsjedništvo zbog toga urušilo".

Popustiti ne žele ni republikanci, koji pod pritiskom radikalnog Tea Partyja čvrsto stoje pri svojoj politici ne diranja u poreze. Iako brojni analitičari i nezavisni ekonomisti poručuju da su porezi u SAD-u jednostavno preniski i da se gospodarstvo bez porezne reforme ne može oporaviti, Republikanska stranka i dalje ustraje u tvrdnji da niži porezi, pogotovo za one koji raspolažu najvećim svotama novca, otvaraju nova radna mjesta.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.