Biznis

Zakon o pružanju usluga u turizmu

Napokon se izjednačavaju prava hrvatskih turističkih vodiča

Napokon se izjednačavaju prava hrvatskih turističkih vodiča

Koncem ove godine Hrvatska bi trebala dobiti novi Zakon o pružanju usluga u turizmu na kojem se radi više od godinu dana, a trebao bi uskladiti hrvatsko zakonodavstvo s novom direktivom o paket aranžmanima, te konačno izjednačiti prava domaćih turističkih vodiča.

Donošenje ovog Zakona očekivalo se još u vrijeme Milanovićeve vlade, no ovih dana on opet kreće u usuglašavanje  sa strukom, s agencijama i vodičima, no još je daleko od finalne verzije. U Udruzi hrvatskih putničkih agencija (UHPA) nadaju se da će biti izglasan do kraja godine kako bi se zakon počeo primjenjivati početkom 2018. godine.

"To je nekoliko mjeseci ranije od krajnjeg roka usklađivanja s Direktivom o paket aranžmanima, no početak godine mnogo je zgodniji za primjenu u turističkom sektoru, koji ljeti radi punom parom," rekao je Boris Žgomba, predsjednik UHPA-e. U Direktiva o paket aranžmanima prilagodba je novim okolnostima u industriji putovanja nastalim pojavom i razvojem interneta.

Sam fokus direktive je na zaštiti potrošača. Postojeća pravila o putovanjima u paket aranažmanima potječu iz 1990. godine, prije pojave interneta i liberalizacije zračnih prijevoznika jer je  tržište usluga putovanja nudilo uglavnom unaprijed pripremljene odmore i kružna putovanja u paket aranžmanima.  

Novi Zakon trebao bi uvesti jedinstvenu dozvolu za turističko vođenje na razini čitave Hrvatske, jer hrvatski vodiči smiju raditi samo u županijama u kojima su položili ispite, dok to pravilo ne vrijedi za vodiče iz drugih zemalja Europske unije. Oni svoje goste smiju voditi na područje cijele zemlje na temelju stečenih stručnih kvalifikacija u svojim zemljama, te bez obveze priznavanja tih kvalifikacija, piše Poslovni dnevnik.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti