Biznis

Sezonski radnici

Koliko sezonci mogu zaraditi u Njemačkoj?

Koliko sezonci mogu zaraditi u Njemačkoj?

Najčešće je riječ o poslovima koji traju šest mjeseci, dok sezona u zabavnim parkovima može trajati do devet mjeseci u kalendarskoj godini

Preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u prva četiri mjeseca u Njemačku je otišlo raditi 3.870 naših građana. Sezonski posao tamo je dobio i mladi Zagrepčanin koji, na osnovi dosadašnjeg iskustva, otkriva da se može dobro zaraditi, ali samo pod određenim uvjetima, piše danas.hr

Ovih je dana na razgovore u HZZ pozvana i nekolicina nezaposlenih koji bi mogli biti upućeni na rad u njemačkom McDonald'su. Jedan od njih je i dvadesetčetverogodišnji mladić sa završenom srednjom školom i bez stalnog posla u Zagrebu. Njemu će to biti treća godina da sezonski radi u ugostiteljstvu u Njemačkoj, što je dobra prilika za popunjavanje kućnog budžeta, ali i usavršavanje njemačkog jezika.

Prema ugovoru koji je preuzeo u HZZ-u, zarađivat će 7,5 eura po satu bruto, od čega mora platiti smještaj (koji osigurava poslodavac i stoji oko 45 eura na mjesec) te financirati prehranu. Prema njegovom dosadašnjem iskustvu, ne isplati se raditi manje od 10 sati na dan i uzeti više od dana odmora u tjednu. Nakon četiri mjeseca rada u takvom ritmu, kući se može vratiti s oko 3.500 eura, otkrio je u razgovoru za Vjesnik.

HZZ posreduje jedino kod zapošljavanja u SR Njemačkoj, i to za sezonske poslove, zapošljavanje gostujućih radnika i medicinskih sestara i tehničara te studenata za vrijeme ljetnih praznika. Godišnje, može se zaposliti do 500 radnika u dobi od 18 do 40 godina pod uvjetom da imaju završenu barem srednju školu i da im je cilj usavršavanje vještina, odnosno znanja jezika. Najčešće se upućuju na poslove u turizmu i ugostiteljstvu.

Dogovorom o postupku zapošljavanja hrvatskih radnika u Njemačkoj regulira se pak zapošljavanje sezonaca u poljoprivredi, ugostiteljstvu i zabavnoj djelatnosti, kao i zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara, i to na dulje vrijeme ili na neodređeno. Lani je na temelju toga ugovora u Njemačkoj sezonski radilo 4.949 hrvatskih državljana i 45 medicinskih sestara i tehničara, dok je u prva četiri mjeseca ove godine zaprimljeno 3.808 ugovora, kažu u HZZ-u.

Najčešće je riječ o poslovima koji traju šest mjeseci, dok sezona u zabavnim parkovima može trajati do devet mjeseci u kalendarskoj godini.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.