Biznis

Predavanje u HGK ŽK Zadar

HGK ŽK Zadar: Predavanje „Energetska certifikacija i potencijal energetske obnove zgrada" 3. svibnja

HGK ŽK Zadar: Predavanje „Energetska certifikacija i potencijal energetske obnove zgrada

Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Zadar u suradnji s Energetskim institutom „Hrvoje Požar" iz Zagreba organizira predavanje „Energetska certifikacija i potencijal energetske obnove zgrada".

Održat će se u utorak 3. svibnja 2011.  u prostorijama HGK - Županijske komore Zadar od 11 do 12 sati.

Sažetak predavanja:

Energetska certifikacija zgrada, odnosno klasifikacija i ocjenjivanje zgrada prema potrošnji energije, odnedavno je postala zakonska obveza za sve zgrade na tržištu nekretnina u Republici Hrvatskoj. Energetski certifikat jest dokument koji predočuje energetska svojstva zgrade, ali i jaki marketinški instrument s ciljem promocije energetske učinkovitosti i nisko energetske gradnje i postizanja višeg komfora života i boravka u zgradama. Energetskim certificiranjem zgrada dobivaju se transparentni podaci o potrošnji energije u zgradama na tržištu, energetska učinkovitost prepoznaje se kao znak kvalitete, potiču se ulaganja u nove inovativne koncepte i tehnologije, potiče se korištenje alternativnih sustava za opskrbu energijom u zgradama, razvija se tržište novih nisko energetskih zgrada i modernizira sektor postojećih zgrada, te se doprinosi ukupnom smanjenju potrošnje energije i zaštiti okoliša.

Energetska certifikacija zgrada, kvalitetno provedena i implementirana, može odigrati ključnu ulogu u povećanju standarda gradnje i kvalitetnom osmišljavanju energetskog koncepta novih zgrada, pokretanju sustavne energetske obnove i moderniziranju postojećih zgrada. Time se značajno doprinosi integralnom projektiranju uzimajući u obzir cijeli životni vijek zgrade, kao i ukupnom smanjenju potrošnje energije i zaštiti okoliša. Integralni pristup razmatranju energetskog koncepta zgrada za struku je danas najveći izazov, koji treba znanje i multidisciplinarnu suradnju svih sudionika u projektiranju i gradnji.

U predavanju će se ukratko prikazati potencijal energetskih, ekonomskih i ekoloških ušteda u zgradama, novi zakonodavni okvir vezano na obvezu energetske certifikacije zgrada, potencijal energetske obnove zgrada i kako ona može pokrenuti cjelokupni sektor graditeljstva te suvremeni energetski koncepti.

Predavanje je namijenjeno:

  • svim sudionicima u građenju,
  • arhitektima,
  • građevinarima,
  • strojarima,
  • elektroinženjerima,
  • upraviteljima nekretninama,
  • ulagačima,
  • poduzećima u sektoru graditeljstva,
  • poduzećima u sektoru nekretnina,
  • proizvođačima građevinskih materijala itd.

Predavač: Željka Hrs Borković, dipl. ing arh, Energetski institut „Hrvoje Požar".

Predavanje je besplatno, a broj sudionika ograničen.

Kontakt - osoba: Dinko Basioli, viši stručni suradnik, dbasioli@hgk.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.