Biznis

Dugovi

S 'grčkom pomoći' Hrvatska bi vratila dug i svaki Hrvat bi dobio 15.000 eura

S 'grčkom pomoći' Hrvatska bi vratila dug i svaki Hrvat bi dobio 15.000 eura

Za plaćanje samo državnog duga potrebno je 116 milijardi kuna, a ne eura, a ostatak novca mogao bi se iskoristiti za pokrivanje manjka za mirovine, koje Hrvatska iz proračuna dotira s oko 16 milijardi kuna svake godine

Iako bi malo koja država svijeta ovih dana poželjela biti u poziciji Grčke, među mnogima, posebno iz eurozone, unutar koje će mnogi morati dizati kredite da pomognu Grčkoj, već se javljaju glasovi ljubomore jer je grčka neodgovornost nagrađena kapitalom, koji da se pametno uloži, može znatno dići životni standard u svakoj državi, piše Business.hr

U slučaju Hrvatske 110 milijardi eura pomoći bilo bi dovoljno da se točno 2,5 puta isplati cijeli vanjski dug, koji trenutačno iznosi 44 milijarde eura. To znači da bi se duga prema inozemnim kreditorima 2,5 puta riješili i država i banke i tvrtke.

Za plaćanje samo državnog duga potrebno je 116 milijardi kuna, a ne eura, a ostatak novca mogao bi se iskoristiti za pokrivanje manjka za mirovine, koje Hrvatska iz proračuna dotira s oko 16 milijardi kuna svake godine.

Kad bi se platio vanjski dug, ostalo bi još 66 milijardi eura, kojima bi se pokrile mirovine u idućih 30 godina, a proračun bi bio bogatiji za 16 milijardi kuna svake godine.

Ako pak ne bi taj novac poželjeli darovati umirovljenicima nego svima, nakon vraćanja duga svakom državljaninu Hrvatske bez obzira na to koliko godina ima moglo bi se dati 15.000 eura. S pomoći bi se riješio problem nezaposlenosti jer bi za zbrinjavanje svakog od 308 tisuća nezaposlenih država imala po 2,5 milijuna kuna za naknade za nezaposlenost i stručno usavršavanje.

Da Hrvatska dobije grčkih 110 milijardi eura i njima poželi graditi ceste, čak i po cijeni gradnje ustanovljene u vrijeme mandata Božidara Kalmete, koja je tri i pol puta veća od cijene plaćene za Dalmatinu, Hrvatska bi mogla izgraditi nevjerojatnih 7,4 milijuna kilometara ceste i još bi ostalo za pelješki most, pa i autocestu Bar - Boljare.

Sa 110 milijardi eura čak i najnesposobnija vlada mogla bi riješiti sve hrvatske probleme, i to nekoliko puta, no ne treba zaboraviti da taj novac na kraju ipak treba vratiti, i to s kamatama.

 


Reci što misliš!