Biznis

Sezonski poslovi

Nezaposleni ste? Berite šparoge u Njemačkoj!

Nezaposleni ste? Berite šparoge u Njemačkoj!

Posao je težak, no plaća na prvi pogled i nije tako loša. Naime, bruto satnica za sezonski rad u poljoprivredi iznosi šest eura, tj. oko 44 kune. Prosječna neto hrvatska satnica krajem prošle godine iznosila je 30 kuna

Ako ste jedan od 317.625 nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje, možete se prijaviti za branje šparoga u Njemačkoj. Prošle je godine u toj zemlji na sezonskim poljoprivrednim poslovima radilo više od tri tisuće Hrvata. Satnica je šest eura. No ako ste mislili da je riječ o lakoj zaradi, u krivu ste.

Za sezonsko zapošljavanje mogu se prijaviti svi hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj. Nije uvjet, no poželjno je da nemate više od 45 godina, dobra ste zdravlja i sposobni za rad. Pojedini njemački poslodavci traže i prethodno iskustvo u sličnim poslovima i znanje njemačkog jezika.

Zainteresirani se prijavljuju u Područnim službama HZZ-a prema mjestu stanovanja te ispunjavaju prijavni obrazac za sezonsko zapošljavanje u Njemačkoj.

Kada Hrvatski zavod za zapošljavanje zaprimi ponudu njemačkog poslodavca (isključivo u suradnji s partnerskom institucijom Zentrale Auslands und Fachvermittlung iz Bonna) kojom se traže radnici određenog profila, savjetnici za zapošljavanje HZZ-a kontaktiraju s kandidatima te, ako se slažu s uvjetima zaposlenja, upitnik prosljeđuje poslodavcu.

Krvav posao od jutra do mraka

Godišnje se oko 4.900 hrvatskih državljana otisne na rad u Njemačku. Uglavnom je riječ o sezonskim poljoprivrednim poslovima, za koje se može dobiti radna viza u trajanju od šest mjeseci. Tako je prošle godine 3.065 osoba u Njemačkoj bralo jagode, šparoge, jabuke i slično. Posao je težak, no plaća na prvi pogled i nije tako loša. Naime, bruto satnica za sezonski rad u poljoprivredi iznosi šest eura, tj. oko 44 kune. Prosječna neto hrvatska satnica krajem prošle godine iznosila je 30 kuna.

Njemački poslodavac dužan je osigurati stan i hranu, no sezonci to plaćaju iz vlastita džepa. Kad se plate svi nameti, jasno je da od šest eura po satu ostaje puno manje. Posao je težak, ne radi se osam sati, već od jutra do mraka. Berač šparoga većinu dana tako provede u pogrbljenu položaju. Oni koji su to iskušali kažu da je riječ o krvavu poslu.

Najviše sezonskih radnika je iz Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije i uglavnom je riječ o ženama (60 posto).

U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje kazali su nam da trenutačno imaju veći interes za sezonsko zapošljavanje u Njemačkoj. No, objašnjavaju, to je uobičajeno s obzirom na to da je veći interes uvijek prati vrijeme berbe određenih kultura. Šparoge u proljeće, jagode u ljeto, a jabuke u jesen.

Plaća medicinske sestre najmanje dvije tisuće eura

Osim sezonaca, u Njemačkoj mogu raditi tzv. gostujući radnici. Prema ugovoru koji je RH potpisala s Njemačkom, u 18 mjeseci u tu zemlju može otići 500 gostujućih radnika.

Prošle godine u Njemačkoj je na taj način radilo tek 133 Hrvata. Riječ je o radnicima u ugostiteljstvu te medicinskim sestrama i tehničarima. Gostujući radnici moraju imati između 18 do 40 godina i minimalno srednjoškolsko obrazovanje. Za razliku od sezonskih radnika, oni moraju poznavati njemački jezik.

Medicinske sestre i medicinski tehničari koji imaju položen stručni ispit, mogu biti stariji od 40 godina. Oni se pak mogu u Njemačkoj zaposliti na neodređeno vrijeme, no moraju položiti njemački stručni ispit i ispit iz njemačkog jezika.

Pod ovim uvjetima, medicinske sestre imaju bruto plaću do dvije do 2.200 eura plus dodaci.

 


Reci što misliš!