Biznis

Industrija na putu prema oporavku

Kina izlazi iz krize

Kina izlazi iz krize

Indeks trgovine PMI prošli je mjesec narastao na 55,2, što je najveći rast od travnja 2008. Indeks je osam mjeseci bio iznad granice snažnog rasta

Kineski proizvodni sektor u listopadu se proširio najbržim tempom u posljednjih 18 mjeseci. Za sljedeće razdoblje najavljeno je usporavanje rasta, javlja HTV .

Analize pokazuju da je kineska industrija na stabilnom putu prema oporavku. BDP je porastao sa 7,9 posto u drugom kvartalu na 8,9 posto u trećem.

Unatoč dobrim podacima u većini sektora i dalje je usporen rast zaposlenosti i zaliha gotovih dobara. Analitičari predviđaju usporavanje rasta javnih investicija, ali i povećanje rasta u sektoru nekretnina, osobne potrošnje i izvoza.

Kao i mnoge druge zemlje, i Kina je počela razmišljati kada će ukinuti poticaje gospodarstvu za izlazak iz krize. Vlada je do sada na to potrošila 585 milijarda dolara, javlja Reuters.

Indeks trgovine PMI prošli je mjesec narastao na 55,2, što je najveći rast od travnja 2008. Indeks je osam mjeseci bio iznad granice snažnog rasta. Najniži indeks - 38,8, kinesko je gospodarstvo zabilježilo prije točno godinu dana, kada je svijet snažno pogodila financijska kriza.


Reci što misliš!