Biznis

Pilot projekt 'Okrupnjivanje poljoprivrednog zemljišta u RH' i Zadarskoj županiji

Pilot projekt 'Okrupnjivanje poljoprivrednog zemljišta u RH' i Zadarskoj županiji

Ovaj pilot-projekt već se provodi na području četiriju županija i to temeljem ugovora između Vlade RH i Vlade Kraljevine Švedske

Projekt "Okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj" provodit će se i u Zadarskoj županiji, što je nedavno potvrdilo te usvojilo i Županijsko Poglavarstvo.

Inače, "Okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta u Hrvastkoj" je pilot-projekt koji se već provodi na području četiriju županija i to temeljem ugovora između Vlade RH i Vlade Kraljevine Švedske. Projekt se dijelom financira iz sredstava švedske darovnice, dijelom iz proračuna Republike Hrvatske, a dijelom iz proračuna jedinica regionalnih i lokalnih samouprava na čijem se području nalaze pilot-lokacije.

Budući da još postoje neiskorištena sredstva švedske darovnice, ista se planiraju iskoristiti za osnivanje još četiri ureda za poljoprivredno zemljište - u Zadarskoj, Sisačko-moslovačkoj, Virovitičko-podravskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Svi uredi za poljoprivredno zemljište, koji su ustrojeni ili će se ustrojiti, bit će podružnice buduće agencije za poljoprivredno zemljište.

Usitnjenost posjeda je inače najveći problem poljoprivrede na području Zadarske županije. Ukupne poljoprivredne površine u županiji obuhvaćaju 231.746 hektara zemljišta, od čega je 68.976 hektara obradivo, a 162.770 hektara su pašnjaci. Po popisu poljoprivrede, provedenom 2003. godine, u Zadarskoj županiji je obuhvaćeno 14.413 jedinica s poljoprivrednom proizvodnjom. U prosjeku je jedna jedinica s popisa koristila svega 1,46 hektara poljoprivrednog zemljišta i to na čak 5,5 parcela.

Na području 13 jedinica lokalne samouprave nalazi se poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH. Neke su JLS (Benkovac, Biograd, Nin i Posedarje) donijele programe raspolaganja te su proveli natječaje i potpisali ugovore o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, a riječ je o ukupno o 1.000 hektara. Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je natječaje za koncesiju za poljoprivredne površine koje su za to predviđene i to za ukupno 1.600 hektara na području Vrane i Bokanjca. Ukupno oko 900 hektara u valsništvu države nalazi se na području općina Sveti Filip i Jakov, Škabrnja, Novigrad, Lišane Ostrovičke, Pakoštane i Zemunik Donji.

Kao što je vidljivo iz navedenih podataka u valsništvu države je jako mali postotak poljoprivrednog zemljišta - samo oko 5 posto. Ostalo otpada na veliki broj malih parcela u privatnom vlasništvu što je i najveća zapreka za organiziranje intezivne i ekonomski održive proizvodnje.


Reci što misliš!