Biznis

Euro stabilan na svjetskim tržištima valuta

Euro stabilan na svjetskim tržištima valuta

Tržišta očekuju da će Europska središnja banka u srijedu podići
ključne kamatne stope na 4,0 posto, pa je pozornost preusmjerena na govor predsjednika Europske središnje banke (ECB) Jeana- Claudea Tricheta, kako bi se uočili eventualni signali o nastavku kampanje zaoštravanja monetarne politike.

"Naša je općenita ocjena da će ECB nastaviti zaoštravati monetarnu politiku, te da bi sljedeće godine mogao podići ključne kamatne stope i do 4,75 posto. Ali tržišta su već uračunala u cijene gotovo dva dodatna podizanja stopa, pa će Trichetu biti teško premašiti ta očekivanja", zaključio je Tobias Thygesen iz Danske Marketsa.

Dolar se, pak, našao pod pritiskom izjave predsjednika središnje
američke banke Fed Bena Bernankea od utorka da će američko tržište nekretnina i dalje kočiti gospodarski rast.

Među ostalim valutama isticao se australski dolar koji je poskočio na
najvišu razinu u posljednjih 17 godina od 0,8439 američkih za australski dolar, nakon što su podaci pokazali da je australsko gospodarstvo u prvom tromjesečju zabilježilo stopu rasta 1,6 posto na tromjesečnoj razini, blago premašivši očekivanja analitičara.

Australska je banka nedavno zadržala ključne kamatne stope na važećoj razini od 6,25 posto, ali analitičari procjenjuju da, s obzirom na snažan rast, nije isključena mogućnost opetovanog podizanja ključnih kamatnih stopa ako stopa inflacije ponovno poraste.


Reci što misliš!