Biznis

preseljenje agencije

Borzan s vodstvom Europske agencije za lijekove u Londonu o Brexitu i preseljenju

Borzan s vodstvom Europske agencije za lijekove u Londonu o Brexitu i preseljenju

Kad Britanije izađe iz EU, počinje službena utrka za novo sjedište jedne o najvećih agencija Unije

Predstavnica Europskog parlamenta za odnose s Europskom agencijom za lijekove (EMA) Biljana Borzan bila je u dvodnevnom radnom posjetu sjedištu te agencije u Londonu. Glavna tema sastanaka bilo je nadolazeće preseljenje agencije iz Velike Britanije radi izlaska te države iz Europske unije. Osim toga, Borzan je s ravnateljem prof. Guidom Rasijem i suradnicima razgovarala o proceduri odobrenja i cijenama lijekova u Europskoj uniji.

„Onog trena kad u ožujku Britanija aktivira članak 50 i formalno pokrene proces razdruženja od EU, počinje službena utrka za novo sjedište jedne o najvećih agencija Unije. Postoje najave da će Europsko vijeće o tome raspravljati već taj mjesec i odluku donijeti do ljeta. Države i gradovi koji imaju ozbiljne namjere su većinu posla već napravili i nadam se da naša Vlada ide u korak s razvojem događaja,“, izjavila je hrvatska europarlamentarka.

Sjedište agencije u Londonu prostire se na 265.450 četvornih metara, njihovu zgradu samo u 2015. godini posjetilo je 336 tisuća znanstvenih eksperata, pacijenata i zdravstvenih djelatnika. Agencija ima godišnji budžet veći od 300 milijuna eura, a zapošljava oko 900 visokokvalificiranih osoba.

Kada se to preračuna u  tisuće noćenja u hotelima, večera, vožnji i drugih usluga ekonomska korist koju prisustvo EMA donosi gradu domaćinu je ogromna. Tome treba dodati i impuls koji bi dobili farmaceutski, istraživački i obrazovni sektor. Malo je reći da je EMA jackpot i ne čudi da vlade nekih zemalja EU troše velike resurse da bi je dobili. Danska je vlada  jučer objavila kandidaturu s pratećom dokumentacijom,“ kazala je Borzan.

Prije odlaska u London, Borzan je, na njegov zahtjev, u Parlamentu primila švedskog posebnog ambasadora za privlačenje  EMA-e i njegov tim. Predstavili su kandidaturu Stockholma i paket infrastrukturnih, prometnih i stručnih prednosti koje švedska prijestolnica ima. Posebno su istakli blizinu predložene lokacije svjetski poznatom medicinskom institutu Karolinska. Borzan se na tu temu također sastala i s europskim povjerenikom za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenisom Andriukaitisom.

Europska komisija ima zadatak napraviti kriterije koje gradovi kandidati moraju zadovoljavati da bi uopće bili u razmatranju. Neslužbeno, nacrt tog dokumenta već postoji, no Komisija čeka da Britanci naprave formalni korak ka izlasku iz Unije. S obzirom na to da će većina ozbiljnih kandidatura zadovoljavati tehničke i logističke kriterije, konačna odluka će biti politička i donijet će je šefovi država članica u Europskom vijeću“, kazala je Borzan, dodavši da u tome leži prilika Hrvatske, jedne od nekoliko država članica koje još nemaju sjedište niti jednog tijela EU.

„Sve velike odluke u EU se donose kompromisom i dogovorom, pa će i ova. Naš premijer ima europskog iskustva i zna da ako nešto ne dobijemo danas da nam se piše plus za sutra. Stoga Hrvatska treba prionuti lobiranju i prezentirati ozbiljnu ponudu Vijeću i Komisiji,“ smatra Borzan.


Reci što misliš!