Biznis

javni poziv

Ministarstvo turizma osiguralo strukovnim školama 400 tisuća kuna za provođenje turističkih projekata i inicijativa

Ministarstvo turizma osiguralo strukovnim školama 400 tisuća kuna za provođenje turističkih projekata i inicijativa

400 tisuća kuna iz programa bit će dostupno za širok spektar projekata, koji uključuju stvaranja turističkih proizvoda, promocije i uvođenja IT komunikacijskih tehnologija i sl.

Ministarstvo turizma je s ciljem poboljšanja kvalitete ugostiteljsko–turističkih kadrova i općenito srednjeg strukovnog obrazovanja u turističkom sektoru, objavilo javni poziv za program Promocija zanimanja, namijenjen srednjim strukovnim školama za promociju, jačanje kompetencija i podizanje kvalitete ljudskih potencijala.

Ukupno 400 tisuća kuna iz programa bit će dostupno za širok spektar projekata, koji uključuju stvaranja turističkih proizvoda, promocije i uvođenja IT komunikacijskih tehnologija i sl.

Bespovratne financijske potpore dodjeljivat će se tako za novi turistički proizvod za jačanje ukupne konkurentnosti destinacije u kojoj se škola nalazi temeljen na     povezivanju javnog, civilnog, privatnog sektora i znanosti, pozitivnim učincima u zaštiti okoliša, uvođenju novih tehnologija, uključivanju strateški definiranih posebnih oblika turizma (nautički, zdravstveni, kulturni, poslovni, golf, cikloturizam, ruralni i planinski, eno i gastro, omladinski, socijalni i dr.), zatim za projekte nastale u suradnji s drugim obrazovnim sektorima u svrhu razvoja turizma (IT-elektrotehnika i računalstvo, kreativni, poljoprivreda i prehrana,  zdravstvo i socijalna skrb, grafički, umjetnost i dr.) te za nove oblike promocije kao što su branding, uvođenje IT komunikacijske tehnologije (korištenje društvenih mreža, internet) i dr.

Projekte mogu prijaviti srednje strukovne i umjetničke škole čiji su osnivači Grad Zagreb, županija ili Republika Hrvatska, a svaka škola koji se kandidira na projekt, prijavljuje tim koji se sastoji od 1 voditelj projekta (profesor/mentor) i najmanje 3 članova (učenika). Iznos zatraženih sredstava može najviše biti 20 tisuća kuna, ukoliko se prijavljuje jedan prijavitelj (škola), odnosno 40 tisuća kuna ukoliko se prijavljuju dva ili više prijavitelja (partneri).

Kod odabira projekata, u obzir će se uzimati usklađenost projekta sa Strategijom razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine, a prioritete za dodjelu bespovratnih sredstava imat će, između ostalog, i projekti koji uključuju suradnju s institucijama i ostalim dionicima iz javnog, privatnog i civilnog sektora.

Od 2009. godine pa sve do 2016. godine Ministarstvo turizma je kroz program Promocija zanimanja sveukupno izdvojilo 2.772.928,50 kn. Kao pokazatelj uspješnosti samog Programa, prošle su godine od ukupno 15 projekata, odabrana tri najbolja te im je uručena pohvalnica ministra turizma. Riječ je o sljedećim projektima: „Bajk punkt“, Obrtničke škola Ogulin,  „Čipka kao turistički suvenir“, Turističko-ugostiteljske škola Split u partnerstvu sa Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split te „Dinosauri od Savudrije do Novigrada“, Srednje škole V. Gortan, Buje

Javni poziv je otvoren do 10. ožujka 2017. godine, a više informacija o programu i potrebnoj dokumentaciji za kandidiranje projekata nalazi se na web stranicama Ministarstva turizma - http://www.mint.hr/default.aspx?id=370


Reci što misliš!