Biznis

Do lipnja 2018.

Novcem iz EU fondova karlovačka bolnica pokreće projekt jednodnevnih bolnica i kirurgija

Novcem iz EU fondova karlovačka bolnica pokreće projekt jednodnevnih bolnica i kirurgija
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL KLJUČNE RIJEČI

S 35,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda EU OBa Karlovac financirat će projekt uređenja dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija

S 35,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda EU, dobivenih po natječaju u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.", Opća bolnica Karlovac financirat će projekt uređenja dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija, koji bi u potpunosti trebao biti realiziran do lipnja 2018.

Predstavljajući detalje projekta, ravnatelj Opće bolnice Karlovac Ervin Jančić je na konferenciji za novinare zahvalio i prethodnoj bolničkoj upravi, za čijeg je mandata prije dvije godine započeta prva varijanta ovog projekta. Projekt je, naime, nakon dvije dorade ušao među prvih 12 bolničkih ustanova sa zadovoljenim uvjetima za dobivanje bespovratnih sredstava iz EU fondova u 100-postotnom pokriću troškova investicije.

Svrha projekta je poboljšanjem učinkovitosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama povećati isplativost i održivost zdravstvenog sustava Opće bolnice Karlovac, što bi trebalo rezultirati smanjenjem broja prijema na akutne odjele i ležanje na akutnim ležajevima za deset posto u sljedećih pet godina, te skratiti liste čekanja.

Dio od oko 16 milijuna kuna bit će iskorišten za izvođenje građevinsko-obrtničkih i instalaterskih radova na adaptaciji tzv. "donje bolnice" u odjele dnevne bolnice infektologije i psihijatrije. U glavnoj zgradi izvršit će se rekonstrukcija za sve ostale dnevne bolnice i dnevne kirurgije za ginekologiju, internu medicinu, neurologiju, otorinolaringologiju i oftalmologiju, a na šestom će katu biti uređene nove četiri multifunkcijske operacijske sale po najsuvremenijim standardima.

Za 19 milijuna kuna, najavio je Jančić, bit će nabavljena oprema kakve do sad nije bilo u karlovačkoj bolnici, a za nju već postoji odgovarajući specijalistički i subspecijalistički kadar. Radi se o ultrazvučnom kolor-doppler uređaju, digitalnom EEG uređaju za pedijatriju i aparat za urodinamiku. Planirana je i nabava lasera za razbijanje kamenaca u urotraktu, transkranijskog dopplera za neurologiju, fleksibilnog videogastroskopa, otorinolaringološkog radnog mjesta s kirurškim setovima, digitalne retinalne kamere, lasera za liječenje i operacije prednjeg i stražnjeg segmenta oka, laparoskopskog stupa s instrumentima za ginekologiju, te raznoj pratećoj opremi.

"Time ćemo dosegnuti zacrtane smjernice smanjenja broja krevetnih kapaciteta, ali istovremeno i povećanja prostora i dohvatljivosti usluge za sve potrebite pacijente u županiji i izvan nje sa specijalističkom zaštitom. Problem s dugoročnim skraćenjem lista čekanja je prelijevanje pacijenata iz drugih sredina kad se ustanovi da smo značajno smanjili broj dana čekanja", kazao je Jančić. Provedbom projekta, dodao je, broj sadašnjih 297 akutnih kreveta trebao bi do kraja godine pasti za 10 posto, a dnevne bolnice i dnevne kirurgije smanjit će disperziranost akutnih kreveta po odjelima i doprinijeti i funkcioniranju samih odjela, te time utjecati i na smanjenje liste čekanja.


Reci što misliš!