Biznis

Zrakopolovni sajam

U Indiji velik interes za helikopterima kakve ima Hrvatska

U Indiji velik interes za helikopterima kakve ima Hrvatska

Hrvatski bi helikopteri, prema navodnom prijedlogu, bili poslani ukrajinskoj vojsci, no do osvježenja hrvatskog zrakoplovstva američkim helikopterima Black Hawk još uvijek nije došlo

Ruski sustavi protuzračne obrane i jurišni helikopteri izazvali su veliko zanimanje potencijalnih kupaca na Bliskom istoku nakon vojnih operacija u Siriji, što dokazuju brojni predugovori s naručiteljima koji će idućeg tjedna posjetiti sajam vojne opreme Aero India 2017. Radi se, naime, o drugom po veličini zrakoplovnom sajmu na svijetu poslije onog pariškog, a zanimljivo je da se potencijalni naručitelji zanimaju za helikoptere tipa Mi-171Sh koje u svojem sastavu ima i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana
'Vojna operacija u Siriji probudila je izuzetno veliko zanimanje širom svijeta za ruske proizvode s područja vojne industrije, prije svega za sustave zračne obrane i najnovije modele letjelica, kao što su jurišni itransportni helikopteri', izjavio je Viktor Kladov, ravnatelj ruske državne tvrtke za prodaju oružja Rostec.

Kako piše Indiaexpress, Kladov je najavio da će Rusija na predstojećem sajmu predstaviti borbene zrakoplove tipa Su-30MKI i Su-35 te modernizirani MiG-35, kao i transportne avione tipa Il-76MD-90A i Be-200 i helikoptere tipa Ka-226T, Mi-171Sh, Mi-26T2, Mi-28NE i Ka-52.

Valja napomenuti da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u svojem sastavu ima 10 primjeraka na tržištu traženih transportno-borbenih helikoptera Mi-171Sh te po 11 komada transportnih helikoptera Mi-8MTV-1, kao i tri primjerka helikoptera Mi-8T. Potonji su starije inačice helikoptera Mi-171Sh.

Prije nešto više od dvije godine bivša pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i današnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dotakla se informacija oko američkog prijedloga da Hrvatska zamijeni svoje transportne helikoptere Mi-8 za američke tipa Black Hawk.

'Inače osobno zastupam nabavku zapadne tehnologije koja je kompatibilna s onom ostalih država članica NATO-a', rekla je tom prilikom predsjednica.


Reci što misliš!