Biznis

ekonomska slobodna u Hrvatskoj

Po ekonomskim slobodama smo na dnu Europe

Po ekonomskim slobodama smo na dnu Europe
RTL

Hrvatska zaostaje u strukturnim i ekonomskim reformama za mnogim susjednim zemljama

Prema Indeksu ekonomskih sloboda za 2017. godinu kojeg objavljuje američki konzervativni "think-tank" The Heritage Foundation, Hrvatska se našla na 95. mjestu, iza gotovo svih zemalja razvijene Europe.

S 95. mjestom na svjetskoj i 37. mjestom na regionalnoj ljestvici, koja obuhvaća zemlje Europe, Hrvatska spada u "uglavnom neslobodne" zemlje kada su u pitanju ekonomske slobode, što negativno utječe na rast i razvoj.

"Hrvatska zaostaje u strukturnim i ekonomskim reformama za mnogim susjednim zemljama, a institucionalni nedostaci ograničavaju rast poduzetništva. Nedavne fiskalne reforme bile su ograničene u svom opsegu i dubini... Prisutnost države u ekonomiji je i dalje vrlo visoka, kao i državna potrošnja", navodi se u dijelu izvješća koji se odnosi na Hrvatsku.

Na vrhu ljestvice ekonomskih sloboda nalaze se najbogatije zemlje pa je na prvom mjestu Hong Kong, a slijede Singapur, Novi Zeland, Švicarska, Australija i Estonija.

Među prvih deset tu su još i Kanada, Ujedinjeni Arapski Emirati, Irska i Čile.

Na posljednjem, 180. mjestu, kao najneslobodnija zemlja nalazi se Sjeverna Koreja, a slijede je Venezuela, Kuba i Kongo.

Što se tiče ocjena za Hrvatsku, ona prilično loše stoji kada je u pitanju porezno opterećenje prema kojem je na 150. mjestu. Prevelika je i državna potrošnja te smo prema njoj na 165. mjestu, dok smo po zdravlju javnih financija na 141. mjestu.

Loše stojimo i po pitanju slobodne poduzetništva, te smo u toj kategoriji na 131. mjestu, a prema slobodi rada na 163. mjestu

Zahvaljujući članstvu u Europskoj uniji, relativno dobro smo pozicionirani po pitanju otvorenosti tržišta, pa smo po slobodi trgovine na 15. mjestu, a po slobodi investicija na 27. mjestu.


Reci što misliš!