Biznis

sajam u munchenu

Capelli se sastao s vodećim turoperatorima u Njemačkoj

Capelli se sastao s vodećim turoperatorima u Njemačkoj

Ministar turizma Gari Capelli sudjeluje na sajmu F.re.e u Munchenu: njemački turoperatori jako zadovoljni interesom za Hrvatsku

Ministar turizma Gari Cappelli otputovao je danas u SR Njemačku, Munchen gdje se od 22. do 26. veljače održava međunarodni turistički sajam F.re.e. Riječ je o jednom od najvećih međunarodnih sajmova te jednom od najznačajnijih sajmova za turizam Hrvatske jer se održava u Bavarskoj, regiji iz koje u Hrvatsku dolazi najveći broj njemačkih turista. U sklopu službenog boravka u Njemačkoj, ministar je jutros održao veliki sastanak s vodećim turoperatorima u Njemačkoj koji u svom programu imaju i Hrvatsku. Na sastanku su tako prisustvovali predstavnici Thomas Cook, DER Touristik Koln, FTI, Schauinsland, ID Riva, Reisewelt, Misir Sonnenreisen te Novasol, a predstavnici svih turoperatora istaknuli su kako je Hrvatska destinacija koja posljednjih godina bilježi kontinuirani rast, uz značajan rast bukinga koji se ove godine kreće na razini od oko 30 posto.

Ministar Cappelli zahvalio je na detaljnom izvještavanju te istaknuo kako se ove godine u Hrvatskoj otvara 50-ak novih i novo obnovljenih hotela visoke kategorije, a isti trend očekuje se i iduće godine.

„Turizam Hrvatske, odnosno segment smještajne ponude i dodatnih sadržaja ove godine očekuje investicijski val visine 800 milijuna eura, što je čak 130 milijuna eura više nego lani. S obzirom na sve veći interes za našom zemljom, očekujem da će i iduće godine privatni i javni sektor nastaviti sa investicijama u dizanje kvalitete ponude i usluge. Također želim istaknuti kako osim dizanja kvalitete, što je svakako neophodno, Hrvatska radi na jačanju turizma na kontinentu, odnosno slabije razvijenim turističkim područjima jer je naša zemlja puno više od sunca, mora i obale, a što svakako u sve većoj mjeri prepoznaju i turisti. Podržat ćemo sve agencije i turoperatore zainteresirane za razvoj turizma na kontinentu, posebice ako se radi o dovođenju turista tijekom cijele godine., istaknuo je ministar, dodavši kako će se svakako raditi i na dodatnom povećanju avio linija prema Hrvatskoj.

Predstavnici Novasola, vodeće specijalizirane agencije za privatni smještaj istaknuli su kako se Hrvatska jako dobro razvija, a imidž naše zemlje svakako raste zahvaljujući kvalitetnom radu u promociji.

Ove godine Hrvatska bilježi 35 posto veći buking, što je zasluga veće ponude novih apartmana i kuća u obiteljskom smještaju, ali u prilog svakako ide i nastavak pada bukinga za Tursku i sjevernu Afriku. Također su istaknuli kako sve više njihovih klijenata u Hrvatsku dolazi privatnim avionima te da je potrebno obogatiti smještajnu ponudu vilama. Predstavnici TUI-ja, jedne od najvećih svjetskih i vodećeg njemačkog turoperatora, za Hrvatsku kažu da je ove godine vrlo popularna destinacija ne samo na tržištu Njemačke, već i u Rusiji te Velikoj Britaniji. Vrlo su optimistični u pogledu daljnjeg razvoja Hrvatske te vjeruju kako će upravo naša zemlja u narednom periodu na turističkom tržištu odigrati važnu ulogu. Ističu kako njihovi gosti sve više traže velike sobe, a preferiraju Istru, s time da je i Dalmacija sve zanimljivija. Šesti po veličini njemački turoperator te jedan od najbrže rastućih, Schauinsland Reisen od ove godine prvi puta radi Hrvatsku i jako je zadovoljan s dosadašnjim brojkama, kako za individualna, tako i za organizirana putovanje.

Iz Misir Sonnenlandreisena, specijalista za putovanja u Hrvatsku od 1996. godine, ističu kako im je ove godine buking u porastu 30 posto. Većina njihovih gostiju dolazi avionom, a uz hotele u Hrvatskoj, posjeduju i šest autobusa za grupe. Orijentirani su na pred i posezonu, a ove su godini zadovoljni čak i sa interesom za studeni. Posljednje dvije godine jako dobro raste i potražnja u segmentu kruzing putovanja, a razmišljaju o širenju poslovanja na kontinent, prije svega Zagreb i Varaždin.

Kontinent je zanimljiv i Thomas Cooku koji osim hotela u svom portfelju ima i obiteljski smještaj. Iz ove, druge najveće međunarodne turističke grupacije također ističu kako geopolitička situacija u svijetu svakako ide u prilog Hrvatskoj koja je i dalje među turistima percipirana kao sigurna destinacija. Na period izvan glavne sezone orijentiran je i manji turoperator iz Frankfurta, Reisewelt. Predstavnici ističu kako je ove godine promet puno bolji, ali isto tako kao problem vide činjenicu da osim u većim gradovima na obali, malo je sadržaja dostupno tijekom pred i posezone. Porast bukinga za Hrvatsku, od 20 posto, bilježi i Olimar, turoperator specijaliziran za ponudu posebnih hotela, tj. manjih i ekskluzivnijih hotela. Hrvatska kod njih bilježi rast posljednjih pet godina, a veliki potencijal vide i u narednom razdoblju.

Ministar Cappelli i delegacija u Njemačkoj će boraviti do petka, 24. veljače. Sutra, 23. veljače, ministar Cappelli će obići sajam, između ostaloga i štand Hrvatske gdje će održati briefing za predstavnike hrvatskih medija. Tijekom dana će se susresti i s predstavnicima njemačkog autokluba ADAC, ujedno i jednim o najjačih strukovnih klubova u Njemačkoj čiji je sjedište u Munchenu. U petak, 24. veljače, ministar Cappelli će održati intervju za njemački Muenchner Merkur te se sastati s bavarskim državnim tajnikom za gospodarstvo, medije, tehnologiju i energetiku Franz Josefom  Pschiererom.

Tržište Njemačke jedno je od najvažnijih emitivnih tržišta za turizam Hrvatske jer su turisti iz Njemačke najbrojniji su gosti u našoj zemlji. Prošle godine iz Njemačke je ostvareno 2,3 milijuna dolazaka (+7,2 posto) i 17 milijuna noćenja (+8,3 posto), što u ukupno ostvarenim noćenjima predstavlja udio od 23 posto. Od ukupnog broja njemačkih turista u 2016., 35 posto ih je putovalo organizirano, a 65 posto individualno. Istra je vodeća regija prema turističkom prometu s njemačkog tržišta slijedi Kvarner, Split i Zadar.

Najčešće korištena vrsta smještaja njemačkih gostiju su objekti u domaćinstvu (33 posto), zatim slijede kampovi (30 posto) te hoteli (28 posto).


Reci što misliš!