Biznis

poslovni rezultat

Optima Telekom s rastom prihoda od 3,8 posto, 2,9% više nego 2016.

Optima Telekom s rastom prihoda od 3,8 posto, 2,9% više nego 2016.

Povećanje prihoda u odnosu na prošlu godinu rezultat je rasta prihoda od interneta za 16,5 posto, rasta prihoda od multimedije za 14,5 posto, prihoda od podatkovnog prometa za 7,6 posto, te prihoda od interkonekcije koji su veći za 14,3 posto

S druge strane, povećanje prihoda djelomično je umanjeno padom prihoda od javne govorne usluge za 13 posto, kao posljedica općeg trenda pada korištenja javne govorne usluge na globalnoj razini.

Dobit prije kamata, oporezivanja i amortizacije - EBITDA veća je za 2,9 posto u odnosu na prethodnu godinu, najviše zbog trenda porasta telekomunikacijskih prihoda i nižih jednokratnih stavaka u 2016.

Izuzimajući jednokratne stavke, te uzimajući u obzir financijske troškove vezane za predstečajnu nagodbu, efekt diskonta financijskih obveza, i veći trošak amortizacije u 2016. neto rezultat veći je za 1,1 milijun kuna u odnosu na prethodnu godinu.

Predsjednik Uprave Optima Telekoma, Zoran Kežman, izjavio je: 'Uspjesi iz 2016. dodatno nas motiviraju za nova postignuća u 2017. Želimo dodatno podići zadovoljstvo naših korisnika, fokusirajući se na sve korake kroz koje korisnik s nama prolazi, od unaprjeđenja samih usluga, načina kupnje do tehničke podrške prilikom korištenja usluga. Uz to ćemo svakako nastaviti ulagati u daljnji razvoj infrastrukture koja omogućava velike brzine interneta, a s obzirom na odlične rezultate koje postižemo u ICT segmentu, nastavit ćemo širiti i ovaj portfelj. Uspješnost u daljnjoj adaptaciji i približavanju korisniku direktno će utjecati na naše buduće rezultate na dinamičnom telekomunikacijskom tržištu.'

Konsolidirana kapitalna ulaganja u 2016. godini iznosila su 50 milijuna kuna od čega je 23,7 milijuna kuna uloženo u razvoj pristupne optičke mreže, širenje mreže kolokacija, korisničku opremu za pružanje IPTV i internet usluga rezidencijalnim korisnicima, te opremu za spajanje poslovnih korisnika. U jezgru mreže uloženo je 5,5 milijuna kuna što je pretežno iskorišteno za daljnje proširenje jezgre mreže na 10G tehnologiju, dok je 19,6 milijuna kuna uloženo u proširenje usluga korisnicima.


Reci što misliš!