Biznis

ZARADITE PAMETNO

Ovo su zlatna pravila za nove iznajmljivače

Ovo su zlatna pravila za nove iznajmljivače

Pri pomisli na dodatnu zaradu od nekretnine koja nam stoji prazna, svima nam se lice raširi u osmjeh

No prije samog ulaska u avanturu iznajmljivanja (najčešće) stana, potrebno je pripaziti na nekoliko sitnica kako biste osigurali svoj prostor od potencijalne štete, optimalno zaradili i imali zadovoljne najmoprimce koji će vas kasnije rado preporučiti poznanicima.

Znajte kome iznajmljujete

Najbitnije kod iznajmljivanja, bilo turistički ili na dulji vremenski period, je odnos međusobnog povjerenja između stanodavca i najmoprimca. Ako taj odnos nije na zdravim i iskrenim temeljima, iz njega će se u nekom trenutku izroditi problemi, veći ili manji. Zato iskoristite blagodati ovog vremena: odvojite deset minuta i provjerite potencijalne najmoprimce

Naravno, ne kažemo da angažirate privatnog detektiva, progooglajte ih i potražite na društvenim mrežama – i oni će vjerojatno vas. Poneki stanodavci čak traže i potvrdu o nekažnjavanju! Također, nije rijetka praksa u Hrvatskoj da se stanovi iznajmljuju bez potpisivanja ugovora o najmu, prvenstveno da bi se izbjeglo plaćanje poreza (a time i više zaradilo!).

Ako razmišljate o tome, možda da razmislite opet – ugovor o najmu daje vam sigurnost u slučaju da ipak pogriješite s osobom kojoj iznajmljujete.

Znajte što potencijalni najmoprimci traže

Vjerojatno već znate koje su prednosti prostora koji iznajmljujete – ima li balkon, koliko soba, nalazi li se blizu tramvajske stanice ili nekih fakulteta, blizu rekreacijskih centara, parkova i sl. Uz malo pametnog ulaganja možete ostvariti višu cijenu. Iznajmljujete li studentima?

Opremite stan jeftinijim namještajem u jarkim bojama, osvježite prostor i nikako ne zaboravite da je studentima potreban radni stol. Je li u stanu vruće tijekom ljeta? Ugradite klimu. Trošak manji od mjesečne zarade na najmu može i malo povisiti cijenu, donoseći vam dugoročno veću zaradu.

Postavite granice

Kada se sve zbroji i oduzme – vi ste vlasnik. Prostor koji iznajmljujete je vaš i postavite pravila što se smije, a što ne smije. Ako ne želite da se u stanu puši ili da se drže ljubimci, jasno to recite. Ako je susjedstvo takvo da ne trpi glasnije zabave, napomenite takve stvari najmoprimcima da se ne bi iznenadili, ali da ne bi iznenadili i oni vas.

Naravno, uzmite u obzir da druga strana plaća boravak, pa što više i što strožih pravila odredite – šanse da ćete iznajmiti padaju. Povjerenje između najmodavca i najmoprimca ključ je uspješnog najma s kojim su svi zadovoljni.

Upoznajte konkurenciju

Zakon tržišta jedan je od najjednostavnijih i najočitijih sustava koji brzo odvaja bolje od lošijih i najbolje od boljih. Upoznavanje konkurencije olakšat će vam opremanje stana, pronalazak potencijalnih kvalitetnih najmoprimaca, ali i ono vama najvažnije – definiranje cijene.

Iznajmljivači često precijene svoj prostor pa isti stoji prazan većinu vremena i ne donosi zaradu. Nije rijetka ni situacija da ga, možda u nedostatku drugih prednosti, podcijene i tako ne zarađuju koliko bi mogli.

Zlatna sredina je ključ, a nju ćete najlakše naći pretražujući konkurenciju po nekoliko parametara: one koji su na istoj lokaciji kao i vi, one koji su vam najsličniji, a najbolje i jedno i drugo – ti su vam glavna konkurencija.

Oglašavanje, oglašavanje, oglašavanje

Kada se oglašavate, zaobiđite opskurne dijelove interneta i izaberite one koje su korisnici prepoznali kao pouzdane. Cilj vam je iznajmiti kvalitetno, brzo i profitabilno, a rastući oglasnik u Hrvatskoj nudi vam svakog sata sve veću bazu korisnika, kao i garanciju da nikada nećete ništa u vezi s oglasom morati platit – jer mi smo tu za vas i nećemo vam uzimati iz džepa.


Reci što misliš!