Biznis

na čak 2.000 kvadratnih kilometara

Kina gradi nevjerojatnu gospodarsku zonu

Kina gradi nevjerojatnu gospodarsku zonu

Udaljavanje poslovnih zona od Pekinga predstavlja kineski napor da smanje promet, zagađenje zraka i povećanje populacije u ionaku napućenom i zagađenom glavnom gradu

Kina će izgraditi novu gospodarsku zonu, sličnu onima u Šangaju i Šenženu, ali ovaj put lokacija će biti izvan gradskih središta. Bit će, naime, udaljena stotinu kilometara od Pekinga. U cilju je to smanjivanja raznih pritisaka na glavni grad te istodobno dodatnog osnaživanja gospodarskog rasta, donosi agencija AFP.

Xiongan će, dakle, biti rival Šangaju i Šenženu, gospodarskim zonama koje su izgrađene krajem prošlog stoljeća.

Ovakva nastojanja kineske vlade predstavljaju "povijesni i strateški korak koji će biti krucijalan za generaciju koja dolazi", javljaju kineski mediji.

Velika gospodarska zona imat će i brojne prednosti. Osim Pekinga na 100 kilometara, bit će nedaleko udaljena od lučkog grada Tianjina. Zona će se prostirati na čak 2.000 kvadratnih kilometara.

 

Udaljavanje poslovnih zona od Pekinga predstavlja i kineski napor da smanje promet, zagađenje zraka i povećanje populacije u ionaku prenapućenom i zagađenomglavnom gradu.

Vladajući vjeruju da će gospodarska zona u Xionganu biti novo središte rasta kineskog gospodarstva, koje je lani raslo po najnižoj stopi u posljednjih 25 godina. 

Mnoge kompanije preselit će, dakle, tvornice izvan pekinškog područja, čime će rasteretiti glavni grad i njegovu okolicu.


Reci što misliš!