Biznis

sve je više obrta, prednjače ''sezonci''

Povećava se broj obrtnika diljem Zadarske županije!

Povećava se broj obrtnika diljem Zadarske županije!

Obrtnici okupljeni u Udruženju obrtnika Zadar na skupštini su raspravljali o prestanku trenda pada broja obrta na zadarskom području i nagradili Milenka Begića za doprinos autotaksi struci

Godišnja izvještajna sjednica Skupštine Udruţenja obrtnika Zadar održana je 12. travnja 2017. godine u prostorijama Udruženja.

Sjednica Skupštine započela je uručenjem zahvalnice Milenku Begiću, dugogodišnjem aktivnom obrtniku i članu komorskog sustava, od nedavno umirovljenom obrtniku.

Zahvalnica mu je dodijeljena za doprinos razvoju autotaksi struke kroz aktivan rad unutar komorskog sustava na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Na ovoj Skupštini usvojeno je Izvješće o radu za 2016. godinu, Nadzorni odbor Udruţenja podnio je izvješće o svom radu Skupštini, nakon čega je usvojen i Godišnji obračun Udruženja za 2016. godinu.

Prezentirani su statistički podaci o zadarskom obrtništvu u 2016. godini. Broj ukupno registriranih obrta koji pripadaju Udruženju obrtnika Zadar na dan 31.12.2016. godine iznosio je 3.153.

Nakon 2006. godine, kada je zabilježen najveći broj članova Udruženja – 4.059 obrta, broj obrta je s godinama postupno padao.

Trend opadanja broja obrta nastavio se sve do prošle godine 2016. Nakon desetogodišnjeg trenda opadanja broja obrta u 2016. godini bilježi se porast broja obrta za 12.

Od ukupnog broja 60% članstva Udruženja registrirano je na području Grada Zadra i to 1.879 obrta, nakon kojega sa po 3% članstva slijede Vir, Starigrad, Bibinje, Sali, Nin, Preko i Sukošan.

Od ukupnog broja registriranih obrta koje pokriva Udruženje obrtnika Zadar, njih 14,6% je registrirano sa sjedištem na otocima, sa 11 obrta više nego prethodne godine. Najveći broj obrta registriran je na otoku Ugljanu.

Od ukupnog broja obrta njih 17% je registrirano kao sezonski obrt. Muškarci su vlasnici kod 68% obrta, a žene kod 32% obrta.

Nadalje je prezentiran rad tijela Udruţenja u protekloj godini – Skupštine, Upravnog odbora, Nadzornog odbora i Predsjednika Udruţenja, s posebnim osvrtom na suradnju s predstavnicima jedinica lokalne samouprave.

Članovi Skupštine su na ovoj sjednici prihvatili i Godišnji obračun Udruženja za 2016. godinu, Udruženje je u protekloj godini ostvarilo prihode u ukupnom iznosu od 1.203.640,52 kuna, od čega se 925.839,32 kuna odnosi na temeljni prihod Udruženja od komorskog doprinosa.

Rashodi su ostvareni u ukupnom iznosu od 884.511,02 kn, što je na koncu godine rezultiralo viškom prihoda nad rashodima u iznosu od 319.129,47 kuna.

Na kraju sjednice članovima se obratio Stjepan Knežević, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i član Skupštine Udruženja, koji je naglasio neke od bitnijih aktivnosti koje trenutno provodi Hrvatska obrtnička komora za svoje članove na nacionalnoj razini.


Reci što misliš!