Biznis

lex mercator

Slovenski parlament u četvrtak o lexu Mercator

Slovenski parlament u četvrtak o lexu Mercator

Zakonski prijedlog nazvan lex Mercator podržale su stranke u vladajućoj koaliciji premijera Mire Cerara, dok je oporba prema njemu rezervirana

Slovenski parlament u četvrtak započinje svoje redovno travanjsko zasjedanje, a na početku će odlučivati i o dopuni dnevnog reda, po kojoj bi na prijedlog vlade odlučivao o lexu Mercator, odlučio je u utorak kolegij predsjednika parlamenta.

'Lex Mercator', kako je zakonski prijedlog slovenske vlade popularno nazvan u medijima, odnosio bi se na "sistemska poduzeća" s više od 6000 zaposlenih i priohodom iznad milijarde eura godišnje, kako bi se u slučaju njihove insolventnosti pokušala spasiti od stečaja, te zaštitila radna mjesta i interesi i tražbine dobavljača. U parlament je taj zakon zbog stanja u Agrokoru kao vlasniku slovenskog trgovačkog lanca s prodajnom mrežom u Sloveniji, Crnoj Gori i Srbiji, upućen po hitnom postupku.
Zakonom se žele spriječiti možebitne štetne posljedice i ima preventivni karakter za slučaj da bi tvrtka postala insolventna, ali se njime ne poseže u kompanijine redovne poslove, vlasnička prava ili druge odnose nego se želi spriječiti eventualno "financijsko iscrpljivanje" Mercatora od strane vlasnika, kazala je glavna tajnica vlade Lilijana Kozlovič.

Nadzorni odbor Mercatora u petak je na svojoj izvanrednoj sjednici utvrdio da nikakvog nezakonitog postupanja i financijskog iscrpljivanja Mercatora od strane matičnog koncerna nije bilo, a direktor Mercatora Tomislavc Čizmić kazao je da tvrtka posluje stabilno, ispunjava svoje obveze prema dobavljačima, zaposlenima i državi, te da će to i dalje činiti.

Zakonski prijedlog nazvan lex Mercator podržale su stranke u vladajućoj koaliciji premijera Mire Cerara, dok je oporba prema njemu rezervirana.

Oporbeni prvaci kažu da onemogućavanje nezakonitih financijskih transakcija između povezanih tvrtki onemogućava već i sadašnji zakon o trgovačkim društvima, te da je predviđeno imenovanje vladinog povjerenika u nadzorni odbor tzv. "sistemskog poduzeća", kako se lex Mercatorom predviđa ustavno sporno te glede nepovredivosti privatnog vlasništva.

Prema podatcima koje objavljuju slovenski mediji, izloženost Mercatora prema njegovim dobavljačima je oko 500 milijuna eura, a prema matičnom Agrokoru samo 50-ak milijuna.

U Mercatoru je u Sloveniji zaposleno skoro 11.000 ljudi, a od tog prodajnog lanca ovise i znatni kapaciteti prehrambene i izvozne industrije, pa se računa da Mercator sudjeluje u oko 10 posto slovenskog BDP-a.

Ministar gospodarstva u slovenskoj vladi Zdravko Počivalšek potvrdio je da će u srijedu u Beogradu nazočiti sastanku koji je zbog krize u Agrokoru sazvao tamošnji potpredsjednik srbijanske vlade Rasim Ljajić, ali ne navodeći pojedinosti, te rekavši da će u Beogradu biti "poslovno".


Reci što misliš!