Biznis

stručni skup

Stručni skup "Sadašnjost i budućnost održivog i odgovornog turizma"

Stručni skup

Državni tajnik za turizam, Frano Matušić otvorio je danas stručni skup "Sadašnjost i budućnost održivog i odgovornog turizma".

Skup se održava 24. i 25. travnja u Zagrebu, u Hotelu Palace, u organizaciji Ministarstva turizma, a povodom obilježavanja 2017. godine kao Međunarodne godine održivog turizma za razvoj. Cilj dvodnevnog skupa je podizanja svijesti o održivosti koja predstavlja vrlo važan segment turističkog razvoja, a na njemu sudjeluje preko 130 sudionika iz desetak zemalja svijeta i Jadransko-jonske regije (Italija, Slovenija, Grčka, BIH, Crna Gora, Albanija i Srbija), odnosno domaći i inozemni stručnjaci relevantnih institucija vezanih uz turizam. Uz tajnika Matušića, na otvorenju je sudjelovao i državni tajnik iz Ministarstva zaštite okoliša i prirodnog uređenja, Željko Bigović.

„Hrvatska je turistički orijentirana zemlja, a očuvani okoliš jedna je od glavnih komparativnih prednosti jer s obzirom na broj zaštićenih područja, Hrvatska predstavlja svojevrsni park Europe. Procjenjuje se da je oko tri posto međunarodnih odmorišnih putovanja motivirano ekoturizmom, a podržan rastućom ekološkom svijesti kupaca, proizvod pokazuje snažan rast, između 10-20 posto godišnje. Upravo zato, ovom segmentu posvećujemo posebnu pažnju jer je osim za očuvanje prirode, iznimno važan za razvoj turizma u periodu pred i posezone“, istaknuo je državni tajnik Matušić te dodao kako održivi turizam predstavlja posebnu tržišnu nišu, odnosno posebnu filozofiju razvoja i upravljanja proizvodom, uslugama i destinacijom, što znači da uključuje odgovornost svih dionika, pa i turista.

Ministarstvo turizma pridaje veliki značaj održivom turizmu, a prošle je godine u okviru Strategije razvoja turizma RH do 2020. pripremljen Akcijski plan za razvoj zelenog turizma koji definira dva smjera unapređenja i ciljeve, koji se odnose na: okolišnu održivost, odnosno “ozelenjivanje” turističkih aktivnosti i na vrednovanja prirodne baštine kroz razvoj turističkih ponuda unutar i u okolici nacionalnih parkova i parkova prirode, a sve s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao destinacije predvodnice održivog turizma. Osim dugoročnih aktivnosti vezanih uz održivi turizam, Ministarstvo turizma taj segment potiče i kroz program Konkurentnost turističkog gospodarstva - financira se ulaganje u zeleno poslovanje odnosno dostizanje uvjeta za dobivanje nacionalnog znaka „prijatelj okoliša“ ili EU oznake „Ecolabel“. Također, cijela mjera D-prepoznatljivost usmjerena je ka plasmanu otočnih proizvoda i povezivanju poljoprivrede i turizma. Za unapređenje održivog turizma i turističku valorizaciju prirodne baštine, Ministarstvo turizma je prošle godine dodijelilo ukupno 5,8 milijuna kuna bespovratnih potpora.

Nakon pozdravnih govora domaćina, izlaganja o važnosti turističke održivosti te aktivnostima i trendovima u svijetu održati će direktor Održivog razvoja turizma u Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO) Dirk Glaesser, voditeljica programa za turizam u UN okolišu, Helena Rey, vršiteljica dužnosti čelnika Odjela za turizam, nove i kreativne industrije u Europskoj komisiji, Iuliana Gabriela Aluas, Ivan Kožić iz Instituta za turizam te načelnica Sektora za razvoj poduzetništva u turizmu, održivi razvoj i posebne oblike turizma u Ministarstvu turizma, Vesna Rajković. Načelnica Rajković tom će prilikom okupljenima predstaviti Akcijski plan zelenog turizma, pripremljen prošle godine u sklopu Strategije razvoja turizma RH do 2020. godine.

U okviru skupa, održat će i pet panel rasprava na teme: Promicanje i uključivanje održive proizvodnje i potrošnje u turističke politike; Tehnologija i inovacije za odgovorni turizam; Niskougljično gospodarstvo, učinkovito upravljanje resursima i otpadom; Razvoj održivih turističkih inicijativa i Održivo financiranje i ulaganje u turizmu. Skup će završiti održavanjem Okruglog stola na temu: Da li (i zašto) se isplati biti održiv?

Na 70. Zasjedanju Glavne skupštine UN-a, 2017. godina je proglašena Međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj, u kontekstu Agende 2030. za održivi razvoj kojoj je cilj podizanje svijesti o doprinosu održivog turizma razvoju ne samo među donositeljima odluka, već i šire, istodobno potičući sve dionike na to da zajedničkim snagama učine turizam katalizatorom pozitivnih promjena.

 

 


Reci što misliš!