Biznis

kriza u agrokoru

Tko je sve odustao od prisilne naplate Agrokorovih dugova, a tko nije?

Tko je sve odustao od prisilne naplate Agrokorovih dugova, a tko nije?
Robert Anic/PIXSELL

Iz Agrokora su novinarima poslali popis svih financijskih institucija koje su do danas potpisale promemoriju, dogovor o odgađanju prisilne naplate mjenica, ali i onih koji nisu htjeli potpisati, kao i listu dobavljača potpisnika dogovora.

Pozivajući se na izvor blizak dobavljačima, jutros je Index objavio kako je nekoliko banaka, među kojima i jedna državna, odbilo pristupiti planu vladinog povjerenika Ante Ramljaka. Prema tom planu odgađa se prisilna naplata mjenica do 31. svibnja nakon čega bi trebao uslijediti dogovor dobavljača i vlasnika mjenica. 
Iz liste koje su danas poslali vidljivo je da uz već spomenute: Štedbanku, Primorsku i državnu Croatia banku još ove banke i faktoring kuće odbijaju potpisati promemoriju: Zagrebačka banka, Addiko banka, Societe Generale banka, BKS bank, Istarska kreditna banka, Banka Kovanica, Raiffeisen bank, J&T banka, Adriatic Zagreb Factoring, Centar faktor, Global otprema i KAC consulting.

Ipak, iz Agrokora ističu da je promemoriju o odgađanju prisilne naplate potpisalo ključnih 16 financijskih kuća koje drže 73 posto ukupnog iznosa eksternih mjenica od 3,1 milijardi kuna. 

Što se tiče dobavljača, njih je dvadesetak pristalo na promemoriju, uz 41 posto udjela tražbina na koje se odnosi promemorija. To su Franck, AWT International, Unex Media, Alca Zagreb, Atlantic Trade, Kraš i mnogi drugi. U dokumentima ispod, zelenom bojom su označeni oni koji su pristali na dogovor o odgađanju prisilnih naplata.

Todorićev koncern imao je 16 milijardi kuna obveza prema dobavljačima, od čega se oko 10 milijardi kuna odnosi na dobavljače iz Hrvatske. Od tih 10 milijardi kuna, na obveze prema fakturama odnosi se 2,4 milijarde kuna, dok su obveze po mjenicama oko 7,4 milijarde kuna. Pri tome se oko 4 milijarde kuna odnosi na interne mjenice unutar tvrtki iz sastava koncerna, a oko 3,1 milijarde na dug prema eksternim dobavljačima, primjerice Francku, Krašu i sl.
 


Reci što misliš!