Biznis

reforme su neophodne

Dan poduzetnika: Hrvatska stagnira

Dan poduzetnika: Hrvatska stagnira
Davor Visnjic/PIXSELL

Hrvatska stagnira i vapi za reformama i političkom stabilnošću- poručili su iz HUP-a na Danu poduzetnika pred stotinama gospodarstvenika i brojnom delegacijom iz Vlade.

Pozitivnih pomaka ima, ali treba nam stabilna Vlada koja će rješavati strukturne probleme i provoditi reforme- poručila je predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

"Od našeg prošlogodišnjeg susreta odradili smo jedne izvanredne i prvi krug lokalnih izbora. Iako se tome nismo nadali, u tom su radoblju zemlju vodile dvije Vlade. Refome, s izuzetkom porezne koju je odmah na početku mandata provela vlada premijera Andreja Plenkovića nismo stigli vidjeti iako su planirane i najavljivane", rekla je predsjednica HUP-a.Njezina poruka da Hrvatska treba političku stabilnost stiže u trenutku dok premijer Plenković traga za većinom.              

           

''Temeljni ciljevi programa Vlade, uz ovu poruku koju ste naglasili o političkoj stabilnosti koju ćemo također osigurati su gospodarski rast, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja, demografska obnova te društvena solidarnost i pravednost", rekao je premijer.

Dok je Deranja tražila bolje i više i upozorila da sa sadašnjim rastom gospodarstva ne smijemo biti zadovoljni, a premijer nabrajao što su sve postigli i planiraju HUP-ove brojke pokazale su kako Hrvatska stoji u odnosu na 10 tranzicijskih zemalja.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić predstavio je rezultate HUP skora za 2016. kojima se mjeri napredak Hrvatske u reformama u odnosu na druge zemlje poput Bugarske, Estonije, Slovenije, a rezultat pokazuje da je Hrvatska stagnirala u odnosu na 2015. kada smo osvojili 34 boda, a lani 33 od mogućih 100. Posebno loš skor bilježi tržište rada.
      
"Tržište rada je najlošije ocijenjeno, to je 19 bodova jer je to kontinuirano najlošiji skor i ništa se ne mijenja na njemu", kazao je Majetić.

Majetić pojašnjava da rezultati HUP Skora pokazuju izostanak strukturnih reformi, što postavlja pitanje održivosti aktualnog tempa rasta.


Reci što misliš!