Biznis

Tko čeka, taj dočeka:

Komisija odobrila sredstva EU-a za gradnju Pelješkog mosta

Komisija odobrila sredstva EU-a za gradnju Pelješkog mosta
Grgo Jelavic/PIXSELL

Komisija je danas dodijelila 357 milijuna EUR iz sredstava kohezijske politike za gradnju mosta kojim će se najjužniji dio zemlje i grad Dubrovnik povezati s ostatkom Hrvatske.

Gradnja Pelješkog mosta, u čijem će financiranju EU sudjelovati s 85 %, znatno će poboljšati svakodnevni život građana Hrvatske time što će se više nego upola skratiti putovanje od Dubrovnika do Splita.

Neometana će povezanost znatno koristiti turizmu i trgovini te osnažiti teritorijalnu koheziju južne Dalmacije i ostatka zemlje.

Povjerenica za regionalnu politiku Corina Creţu izjavila je: Ova Komisija doslovno gradi mostove. Ovaj je projekt primjer naše predanosti uklanjanju prepreka, spajanju državnih područja i zbližavanju ljudi. Znam koliko i građani Hrvatske čekaju taj most i drago mi je što će EU putem svojih fondova sudjelovati u novom poglavlju povijesti te zemlje.

Neumski koridor, dio obale Jadranskog mora koji pripada Bosni i Hercegovini, trenutačno je jedina kopnena veza Dubrovnika i ostatka Hrvatske.

Novim mostom preko Jadranskog mora u Malostonskom zaljevu povezat će se Dubrovačko-neretvanska županija i ostatak zemlje. To će olakšati neometan protok roba i ljudi, posebice tijekom vrhunca turističke sezone.

Pelješki most bit će visok 55 m i dug 2,4 km te će imati četiri prometna traka. EU financira i gradnju popratne infrastrukture poput pristupnih cesta, uključujući tunele, mostove i vijadukte te obilaznicu kod grada Stona duljine 8 km i radove na poboljšanju postojeće ceste D414. Očekuje se da će radovi završiti tijekom 2022.


Reci što misliš!