Biznis

Turistička zajednica objavljuje

Zadar ruši rekorde s porastom turističkih dolazaka i noćenja!

Zadar ruši rekorde s porastom turističkih dolazaka i noćenja!
Bojan Bogdanić

Turistička zajednica Grada Zadra objavila je podatke o dolascima za nepunu prvu polovicu 2017. godine, a one su uistinu sjajne

Turističke brojke govore sve: od prvog dana siječnja do kraja svibnja 2017. godine Zadar je posjetilo 24% gostiju više nego prošle godine! Pri tomu je ostvareno i 21% više noćenja domaći i stranih turista, ponovno pri usporedbi s prošlogodišnjim rekordnim brojkama. Čak je i svaki mjesec posebno, pogotovo siječanj i travanj s porastima od 30% do 59%, donio više turističkih dolazaka i noćenja nego isti period 2016. Ako ove brojke stavimo u kontekst turističkih dolazaka i noćenja iz 2015. godine koju je sljedeća godina u prvih pet mjeseci nadmašila za 4% u dolascima i 6% u noćenjima, lako je uočiti kako je pozitivan turistički trend u ovoj godini šesterostruko nadmašen kada su u pitanju dolasci te gotovo četverostruko u slučaju ostvarenih noćenja.

"Zadar je sve ozbiljnija turistička destinacija koju danas prepoznaju svi Europljani i sve brojniji gosti iz Azije i Sjedinjenih Američkih Država. Pomogla je tomu činjenica kako je po izboru belgijskog European Best Destinations portala Zadar preporučen kao najbolja europska destinacija, ali i naš kontinuirani rad na destinacijskom pozicioniranju Zadra“, tvrdi direktor Turističke zajednice Grada Zadra Ante Rados navodeći konkretno i neke brojčane pokazatelje iz strukture ovogodišnjih brojki za prvih pet mjeseci.

Porast broja gostiju iz Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva tako su, kaže Rados, najbolji pokazatelj kako je izbor Zadra za najbolju europsku destinaciju donio očekivanu i željenu posljedicu, a to su gosti veće platežne moći koji još u predsezoni u najvećoj mjeri pune hotele (161,6 tisuća noćenja) i privatni smještaj (81,1 tisuća). Podsjetimo, upravo je direktor EBD portala Maximilien Lejenue navodeći prednosti laskavog priznanja iz 2016. prenio iskustva ranijih najboljih destinacija Bordeauxa i Porta koji su također za posljedicu imali veći broj gostiju iz Njemačke, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva uz ukupni porast od 14% turističkih dolazaka i punjenje gradskih budžeta s desetak milijuna eura.

Drugo, Grad Zadar i gradski TZ su organizacijom i sponzorstvom niza manifestacija od „Adventa u Zadru“, „Đira po gradu“, „Tuna, Sushi & Wine festivala“ ili globalnog fenomena „Wings For Life World Run“ uspjeli u predsezoni i posezoni ucrtati Zadar na destinacijsku kartu Hrvatske i svijeta. Tako su najveći broj ostvarenih noćenja od siječnja do svibnja imali domaći gosti iz Hrvatske, slijede Nijemci, Austrijanci, Francuzi, Slovenci, Britanci i Talijani koji nakon dvije godine bilježe značajniji rast, potom Koreanci, Amerikanci i državljani Bosne i Hercegovine.

Evo i brojki: ukupan turistički promet za prvih pet mjeseci u Zadru govori o 112.231 turističkih dolazaka i 267.649 ostvarenih noćenja, a to je prosječnih 2,38 turističkih noćenja što Zadar čini prepoznatljivom i ultimativnom city break destinacijom. Najveći porast dolazaka (49%) i noćenja (59%) u analiziranom periodu bilježimo u travnju kada je u Zadru noćilo 83,7% stranih i 16,3% domaćih gostiju te u siječnju kada je 52% inozemnih i 48% domaćih gostiju ostvarilo značajniji porast dolazaka (30%) i noćenja (42%). Veljača, ožujak i svibanj bilježe porast od najviše 18% u dolascima (ožujak) i 15% (veljača) noćenja. 

No, sve ovo je tek uvod u ovogodišnji iznimno uspješan prijelaz iz predsezone u glavnu sezonu. Naime, blagdan Duhova ove godine pao je tek početkom lipnja, a poznato je kako baš s tim blagdanom počinju masovnija turistička kretanja iz juga Njemačke i iz Austrije, a taj se trend potom veže i na praznike u susjednoj Sloveniji. Tako su trenutno svi hotelski kapaciteti na zadarskom području odlično popunjeni.

Japanci i Koreanci traže destinacije s UNESCO-vog popisa

Trend sjajnih turističkih mjeseci i povećanje brojki noćenja i dolazaka može se očekivati i u drugoj polovici godine, posebno od srpnja i kolovoza kada bi Zadar trebao dobiti potvrdu uvrštenja na popis UNESCO-ve zaštite kulturne baštine, i to kao dio „Obrambenih radova Venecije od 15. do 17. stoljeća“ u tri zemlje – Italiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Zadarski bedemi, kao i šibenska utvrda sv. Mihovila, prošli su stopostotnu evaluaciju koja će najvjerojatnije biti potvrđena na zasjedanju Komiteta UNESCO-a u Krakowu početkom srpnja. Kako su iz Ministarstva kulture na zasjedanje komiteta UNESCO-a pozvali i predstavnika Grada Zadra, gotovo je sigurno kako će svjedočiti odluci da se i Zadar napokon upiše u Registar kulturnih dobara.

Turistička zajednica Grada Zadra iz tog razloga sprema obimnu marketinšku kampanju povodom uvrštenja Zadra na popis UNESCO-ve kulturne baštine, i to pogotovo za dalekoistočno tržište s kojega, kako je poznato, turisti ciljano dolaze prema destinacijama s UNESCO-vog popisa. Drugim riječima, dosadašnji blagi rast dolazaka i noćenja gostiju iz Azije, posebno Japana i Republike Koreje, mogao bi se drastično povećati nakon zasjedanja u Krakowu u nama najpovoljnijem, posezonskom i predsezonskom razdoblju iduće godine.


Reci što misliš!