Biznis

Svečano potpisivanje Ugovora

FLAG-u "Lostura" dodijeljeno 15,7 milijuna kuna za sektor ribarstva

FLAG-u

Ministar Tomislav Tolušić dodijelio je prve Odluke o odobrenju lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu odabranih za sufinanciranje u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020.

Odluke je dobilo pet Lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu (FLAG-ova) a ukupni odobreni iznos je 71.039.882,36 kuna za ukupno 58 mjera koje će provoditi u ovom programskom razdoblju.

Radi se o različitim mjerama; od promocije i marketinga ribarske tradicije određenih područja, promicanja svijesti o važnosti konzumacije ribe i lokalnih ribljih proizvoda među stanovništvom i turistima, poticanje potrošnje ribe u vrtićima i školama, stvaranju inkubatora znanja – edukativne aktivnosti usmjerene na cjeloživotno učenje, unaprjeđenje vještina i sposobnosti članova ribarske zajednice, stvaranja turističkih sadržaja povezanih sa ribarstvom i ribolovni turizam, zaštita autohtonih i razvoj novih proizvoda ribarstva i akvakulture pa do ulaganja u prerađivačke i distributivne objekte i međunarodnu suradnju.

Jedan od odobrenih FLAG-ova djeluje na području Zadarske županije – Biograda na Moru, Sv Filip i Jakova, Pakoštana, Pašmana i Tkona, što znači da će 15,7 mil kuna biti na raspolaganju navedenim jedinicama lokalne samouprave te privatnom i civilnom sektoru. Navedenim sredstvima financirati će se izgradnje i opremanje ribarnica, izgradnja, rekonstrukcija i opremanje malih objekata za preradu, poticanje potrošnje ribe, razvoj ribolovnog turizma, stvaranje turističkih sadržaja povezanih sa ribarstvom itd.

Nakon dodjele Odluka u Ministarstvu poljoprivrede osnovana je Nacionalna mreža lokalnih akcijskih skupina u ribarstvu, koju čini 14 članova (FLAG-ovi, ribarske zadruge, razvojne agencije…) te je za predsjednika mreže izabran predstavnik FLAG-a Lostura Ivan Čupić.

Podsjetimo, uz odobrena sredstva, prema istom modelu „odozdo prema gore“, nedavno je LAG-u LAURA odobreno 11,5 mil kuna za područje poljoprivrede (male i mlade OPG-ove), ruralnog turizma i infrastrukture na ruralnom području iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020.

Djelatnici FLAG-a LOSTURA i LAG-a LAURA do sada su sudjelovali na preko 120 manjih većih odobrenih i realiziranih projekata kao nositelji, partneri ili suradnici u ukupnoj vrijednosti preko 25 mil kuna za javni, privatni i civilni sektor, većim dijelom za ulaganja u turizam, poljoprivredu, energetsku učinkovitost, poduzetništvo i infrastrukturu.


Reci što misliš!