Biznis

Ususret "Vinfestu":

Unatoč lošim vremenskim uvjetima, velik dio vinara uspio je sačuvati rod

Unatoč lošim vremenskim uvjetima, velik dio vinara uspio je sačuvati rod

Bliži se benkovački Vinfest. Ocjenjivački sud već je odradio svoj posao, a rezultati će biti objavljeni na samom festivalu, 7. srpnja u Kaštelu Benković gdje se ova vinska priča održava već osmu godinu.

Budući da je godina bila najblaže rečeno teška i zahtjevna, a posljedice nepovoljnih vremenskih uvjeta vuku se i od ranijih godina, Radio Zadar provjerio je jesu li vinari uopće imali što za prijaviti. 

Unatoč lošim vremenskim uvjetima dobar dio vinara uspio je sačuvati rod i osigurati kontinuitet proizvodnje vina, a koliko su u tome uspjeli ove godine govori i podatak o dosad najmanjem broju uzoraka s nekom manom, otkriva Željko Katuša, pročelnik benkovačkog gradskog Odjela za gospodarstvo:

''Vjerovali ili ne bilo je uzoraka skoro kao i svake godine, znači bilo je ove godine prijavljeno 74 uzorka, a kao što ste sami rekli nažalost dvije teške vinogradarske godine su iza vinara, ona već pobrana i ova koju treba pobrati, ali naši vinari su iskoristili maksimalno od onoga što im je Bog ostavio pa su to sačuvali i vjerujte da po ocjenama naših kompetentnih certificiranih ocjenjivača imamo jako dobre rezultate''.

Ocjenjuju se vina na tržištu i ona u postupku proizvodnje kod vinara-amatera:

''Mogu reći samo toliko da prevladavaju srebrna odličja, imamo dobar dio i zlatnih odličja, tako da i kod amatera ljubitelja vina koji imaju vina za svoje potrebe i potrebe svojih prijatelja također je zabilježen jedan jako dobar pomak. Znači, naši ljudi slušaju struku i slušaju ono što želi tržište i ono što se očekuje od vina''.

U osam godina održavanja benkovački „Vinfest“ afirmirao se kao kvalitetna izložba vina ne samo benkovačkog područja i Dalmacije. Polako postaje i vinska priča cijele Hrvatske – ističu organizatori, Grad Benkovac i tamošnja Turistička zajednica.

U sklopu festivala priređuju se zanimljiva kulinarska događanja, ugošćuju vinski znalci i iz inozemstva, a sve je to poticaj domaćim proizvođačima.


Reci što misliš!