Biznis

analiza hgk

Zadarska županija sedma po razvijenosti, ali još uvijek ispod hrvatskog prosjeka

Na vrhu liste razvijenosti su očekivano Grad Zagreb, Istarska i Primorsko-goranska županija. Te tri županije čine gotovo 50 posto ukupnog hrvatskog BDP-a. Zadarska županija sedma po razvijenosti, ali ispod hrvatskog prosjeka.

Prvi donosimo najnovije podatke razvijenosti hrvatskih županija u analizi Hrvatske gospodarske komore. 

Na vrhu liste razvijenosti su očekivano Grad Zagreb, Istarska i Primorsko-goranska županija. Te tri županije čine gotovo 50 posto ukupnog hrvatskog BDP-a. Slijedi dubrovačka, pa međimurska koja je dostigla svoj BDP iz pretkrizne 2008. - sve do šibensko-kninske županije, jedine u kojoj je porastao BDP u odnosu na vrijeme krize.

Samo je šest županija iznad prosjeka svih hrvatskih županija, a na samom začelju liste razvijenosti regija je Slavonija sa svoje četiri županije: vukovarsko-srijemska, požeško-slavonska, brodsko-posavska i najnerazvijenija virovitičko-podravska županija čiji je BDP prema paritetu kupovne moći triput manji nego u Zagrebu, a dvaput manji nego u Istri, našim najrazvijenijim županijama.

U prilogu Gorana Latkovića i Ines Gode donosimo i razloga takvog stanja.

Zašto je Istarska županija najrazvijenija?

"Kod nas se značajno razvija turizam, razvija se gospodarstvo, brinemo o razvoju kvalitete života naših građana, ali i o održivom razvoju, o očuvanju okoliša", kaže Sandra Čakić-Kuhar, zamjenica istarskog župana.

S druge strane potpuna suprotnost - Virovitičko-podravska županija - najnerazvijenija je županija u državi. Po udjelu u BDP-u i udjelu u stanovništvu ova županija Hrvatskoj je ono što je Europskoj uniji - Grčka. 

"Ako pogledate 4-5 županija koje imaju njanegativniji trend to su sve slavonske županije što mislim da je samo dokaz jednostavno loše državne politike prema Slavoniji do sada. Tu prvenstveno mislim na prometnu povezanost odnosno nepovezanost Virovitičko- podravske županije sa Zagrebom. Brza cesta koja se spominje već deset godina još nije realizirana", rekao je Vijesti.hr Igor Andrović, virovitičko-podravski župan.

Županija broji oko 200 tisuća stanovnika, a  nezaposleno je oko 4 tisuće ljudi. Iako dobro žive, Istrijani kažu da uvijek može bolje. 

"Mislim da mjesta za napredak uvijek ima, što se tiče Iste i turizma mislim da je na jako visokom nivu. Možda bi se moglo poraditi na životu u zimskim mjesecima, da građanima bude bolje", kaže Anamarija iz Poreča. 

U Virovitičko- podravskoj županiji živi gotovo 85 tisuća ljudi, a nezaposleno je njih oko 6 200. Većina ih ni ne zna da živi u najnerazvijenijem dijelu države, ali vjeruju da mogu bolje i da ovaj kraj ima potencijala. 

"Bilo je nekad dobro, bilo je svega, a sad je sve propalo, otišlo i nema više. Trebalo bi biti spasa svemu, samo na određenim položajima treba biti netko tko to zna iskoristiti", tvrdi Željko iz Koprivnice. 

Istra leti na krilima turizma tako da nije čudno što svake godine obaraju nove rekorde. Ove godine u lipnju ostvarili su čak milijun noćenja više nego u istom razdoblju prošle godine. 

Tvornica šećera u Virovitici najmlađa je i najmodernija šećerana u Hrvatskoj. Godišnje se ovdje proizvede više od 100 tisuća tona šećera, ali svejedno ostaje gorak okus u ustima. Ni prehrambena industrija ni drvna industrija, ali ni poljoprivreda očito nisu dovoljan pokretač razvoja. 

"Mi smo županija koja je sigurno povukla najviše sredstava iz fondova Europske unije, ali očito da to nije dovoljno i očito da tu treba još veći poticaj s državne razine", dodaje župan Andrović. 

A upravo u najrazvijenijoj županiji još jednu rekordnu turističku sezonu odradit će radnici iz najnerazvijenije županije.


Reci što misliš!